01-02-18

Home At The Laundry

Ondertussen ben ik alweer terug in België . Na mijn tijd in Shanghai heb ik nog een weekje heerlijk genoten van het thuiszijn at the laundry .

Zondag 21 Januari , 17.20 : Bye bye Shanghai ! Thailand , here we come ! Na een vlotte vlucht met weer een extra stoel voor de jongens , land ik om 21.15 op Bangkok Suvarnabhumi Airport . Hier kennen we onze weg . Via Arrivals en de paspoortcontrole naar de uitgang en terwijl Philippe onderweg is vanuit België naar Thailand , ga ik een nachtje in het BS Residence hotel slapen . Op de kamer heb ik nog even contact met Utan . See you tomorrow , Goodnight !

Ptya01.jpgMaandag 22 Januari om 06.00 liep de wekker af , douchen aankleden en om 07.00 terug naar de luchthaven om Philippe op te wachten . Terwijl ik onderweg ben , krijg ik een berichtje dat P al door de immigratie is en op weg is naar de busterminal . Niet veel later komt ik ook aan bij de terminal . We hebben om 09.00 de bus dus hebben we nog even de tijd voor een ontbijtje . Om 09.00 gaan we dan de bus op en een kleine twee uurtjes later staan we bij de terminus van de Airportbus in Pattaya waar Utan en Lady Taxi ons staan op te wachten . Welcome home ! Wat is het heerlijk om terug thuis te zijn !

Ptya02.jpg

Ptya03.jpg’s Middags doen we het relaxed aan en maken een wandelingetje door de buurt . Ondertussen zijn de verbouwingen aan de SP Mansion afgelopen . Het ziet er goed uit en in de eerste Laundry zit nu een spa- en massagesalon en een Japanese crêpe house . Ook Laundry 2 heeft ondertussen een nieuwe bestemming gekregen en is nu een koffie-snackbar . Later op de middag ga ik nog een cache loggen , meer bepaald Thailands eerste Wherigo . Ik had zelf het idee om Thailands eerste Wherigo te leggen op Big Buddha Hill maar omdat Thailands tweede Wherigo nogal een belachelijke titel is , heb ik besloten om hem voorlopig niet te plaatsen . Na de Wherigo rij ik naar Central voor een Airfryer en ’s avonds eten we frietjes en kung uit de Airfryer .

Ptya04.jpg

Ptya05.jpg

Ptya06.jpg

Ptya07.jpg

Ptya08.jpg

Ptya09.jpgDinsdag 23 Januari : ’s Middag kwam Lady Ironing helpen met de strijk en zo konden wij met Utan even weg . We gaan naar Naklua voor ons vast bezoekje aan de tempel . Na ons bezoek aan de Sawangboriboon Tempel gaan we naar de vismarkt om vervolgens aan het strand te gaan picknicken .

Ptya10.jpg

Ptya11.jpg

Ptya12.jpg

Ptya13.jpgWoensdag 24 Januari : Happy Birthday Philippe ! ’s Morgens brengen we een offer aan Buddha bij ons naast de Laundry . Bij de Thai is het gebruikelijk om op je verjaardag een offer te gaan brengen . Dit gaat gepaard met het brengen van eten , drinken en het aansteken van wierook .

Ptya14.jpg

Ptya15.jpgGisteren bij het gaan halen van de Airfryer zag ik dat er in Central een nieuwe Nespresso shop is geopend . En vandaag zijn we samen voor P zijn verjaardag een machine halen . Zo kan hij nu ook in Thailand genieten van zijn kopje George Clooney koffie .

Ptya16.jpgTerwijl Utan Philippe bezig houdt in de Laundry , ga ik ’s middags een ijstaart halen en ’s avonds hebben we een feestje met enkele buren en ook Sandra en Marc zijn van de partij . Om 18.00 arriveert ons feestvarkentje . We hebben een heus varken aan t spit besteld . Bij het varken wordt ook een kok bijgeleverd zodat je zeker bent van een heerlijk stukje pork . Ik snap nu eindelijk waarom ze in elk kookprogramma op TV zo wild doen over crackling skin . Manmanman , is dat lekker ! Naar mate de avond vordert , krijgen we telkens en ander stukje van het varken tot er niets meer over blijft .

Ptya17.jpg

Ptya18.jpg

Ptya19.jpg

Ptya20.jpgEn dan is het tijd voor de taart . Philippe is zo snel om de kaarsjes uit te blazen dat we het nog eens over doen voor de foto .

Ptya21.jpgHet feestje gaat door tot ver na middernacht met het gevolg dat er donderdag niet veel gewerkt wordt en ook bij de buren is het stiller dan anders .

Vrijdag 26 Januari : Happy Australia Day ! Vandaag vieren de Australiërs feest en wij vieren mee . In het kader van Geocaching around the world was er vandaag weer een souvenir te verdienen en dus had ik een eventje georganiseerd . En waar kan je nu beter een Australian event organiseren dan in een echte Aussie Pub .

Na een lazy Thursday moest er vandaag wat werk ingehaald worden . ’s Morgens gaan we samen aan de slag om de achterstallige was weg te werken . Om 17.00 had ik dan mijn “Signal goes down under” event in de Walkabout Creek Pub en ik was er niet alleen . Nooit eerder was de opkomst voor een event in Pattaya zo groot . Naast vele bekende gezichten , leer ik enkele gezichten kennen bij namen die wel bekend zijn en er zijn ook enkele nieuwkomers bij .

Ptya22.jpg

Ptya23.jpg

Ptya24.jpg

Ptya25.jpgZaterdag 27 Januari : Vandaag brengen we de dag door in de laundry . Er worden boodschappen gedaan en ’s avonds gaan we uit eten .

Zondag 28 Januari : Vandaag trek ik samen met Sandra en Marc naar Bang Saray voor een dagje gezelligheid aan het strand . Dave had een CITO georganiseerd op het strand . Afgelopen vrijdag was er nog wat extra reclame gemaakt voor het CITO en daardoor waren er vandaag toch nog enkele extra helpende handen komen opdagen . Het is alweer een hele tijd geleden dat ik nog eens in Bang Saray was en Dave had ondertussen niet stil gezeten . Voor het event scoor ik nog twee caches en de rest kom ik van de Zomer wel loggen . Het event is een succes , er wordt flink wat afval verzameld en na een groepsfotootje gaan we gezamenlijk nog wat eten .

Ptya26.jpg

Ptya27.jpg

Ptya28.jpg

Ptya29.jpg

Ptya30.jpgTegen 16.00 rijden we terug naar Pattaya waar we een emotioneel moment van afscheid hebben . Sandra en Marc hun tijd in Thailand loopt op zijn einde . Eind Februari loopt Marc zijn contract af en gaan ze terug naar Duitsland . De afgelopen vier jaar hebben we samen heel wat leuke avonturen beleefd . We zullen elkaar zeker nog terug zien in België of Duitsland maar Pattaya zal niet meer hetzelfde zijn zonder hen . Met hun vertrek in het vooruitzicht hadden ze mij gevraagd of ik geïnteresseerd was om enkele van hun caches te adopteren . En zo heb ik er nu 8 caches in Pattaya bij , waaronder Thailands eerste Letterbox .

Maandag 29 Januari : Vandaag is het alweer mijn laatste dag . 's Morgens wonen we een Buddhabezoek bij bij de buren en ik geniet nog zoveel ik kan van het mooie weer . Ik ga een rondje fietsen en breng traditioneel een bezoekje aan de Letterbox , nu mijn Letterbox . Er worden nog wat TB’s gedropt en andere die hier al een tijdje vastzitten worden meegenomen .

Ptya31.jpg

Ptya32.jpg’s Avonds heb ik nog een discussie met Guillaume maar uiteindelijk draait hij toch bij . Ik wil ook niet terug naar België maar er zit niets anders op . Om 19.00 rijden we met zijn allen naar de bus waar er alweer een emotioneel afscheid volgt . Terwijl Philippe nog 3 weken in Pattaya blijft , begin ik aan mijn terugreis . Op de luchthaven gaat alles zeer vlot en voor we naar de gate gaan , gaan we eerst nog een hapje eten . Iets na middernacht begint de boarding en zijn we weer vertrokken voor 12 uur stoelzitten . Maar dit keer zit ik wel heel comfortabel . Ik kan mijn benen languit strekken en dat maakt dat ik toch weer een beetje kan slapen .

Ptya33.jpg

Ptya34.jpgDinsdag morgen landen we op Zaventem en wordt er al gelijk een deal gesloten met de jongens . Van de luchthaven nemen we de trein huiswaarts en tegen de middag staan we terug in Merksem .

Ik heb een geweldige tijd gehad in China , genoten van elk moment in en rond the laundry en dan is het nu aftellen en vooral lang wachten op de Zomer .

Ptya35.jpg08:01 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, Geocaching, Uit en Thuis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-01-18

Shanghai Part III

Zondag 21 Januari : Vandaag is onze laatste dag in Shanghai en had ik voor alle zekerheid de wekker gezet . Om 06.00 opgestaan maar voor we op pad konden vertrekken , wachtte er ons nog een lastige uitdaging : De bagage terug inpakken . Mijn koffer was al nipt in het heenkomen en met al die souvenirs erbij beloofde dat nog een hele klus te worden . Met een beetje gepuzzel , is het dan toch gelukt en dan kunnen we nu op pad .

Het is iets na zeven wanneer ik op de metro stap voor de laatste puntjes op mijn lijst . De eerste bestemming : Fuxing Park . Dit park heb ik uitsluitende gekozen omdat er een cache lag en dus konden we snel door naar nummer twee van vandaag . Op korte wandelafstand van Fuxing Park ligt Xintiandi . Dit nieuwe complex , gebaseerd op de oude Shikumen , heeft weinig bijzonders ook al staat het heel hoog in de top qua toeristische bezienswaardigheden . Vergelijk het maar met Maasmechelen Village of Val d’Europe Outlet Shoppingcenter . Gezellige straatjes met restaurantjes en winkeltjes maar oh zo nep . Ik pik hier nog snel een cache mee en neem nadien een kijkje in een echte Shikumen . Tot het begin van de twintigste eeuw waren deze ommuurde woonwijken met smalle straatjes de standaard woningen van vele Chinezen in Shanghai . Mij doen ze een beetje aan getto’s denken .

SH301.jpg

SH302.jpg

SH303.jpg

SH304.jpg

SH305.jpg

SH306.jpgNa de Shikumen stel ik de GPS in naar mijn laatste cache . Deze ligt bij de restanten van de oude stadsmuur . Het is een korte Multi met slechts twee stappen en voor ik naar de eindlocatie ga , neem ik een kijkje in de bij WP2 gelegen tempel .

SH308.jpg

SH309.jpg


Ondertussen is het nog maar 10.00 , ik heb nog 3 uur voor ik naar de luchthaven moet vertrekken en nog slechts 1 item op mijn lijst . Dat hebben we goed gedaan .

SH307.jpgSave the best for last ! We sluiten onze citytrip Shanghai af in de historische binnenstad van Shanghai met de Taoïstische Chenghuang Tempel en de Yu tuin .

SH310.jpg

SH311.jpg

De Chenghuang Tempel of ook wel Temple of the Citygod genaamd dateert uit de jaren 1400 . Chenghuang is de beheerder van de yin en yang en één van zijn belangrijkste taken is het beschermen van de stadsmuren . Vandaar dat de meeste Chinese steden een Chenghuang tempel hebben . Naast Chenghuang , worden in de tempel ook lokale “helden” geëerd .

SH312.jpg

SH313.jpg

SH314.jpgVan de tempel loop ik door de volledig gerestaureerde historische binnenstad met tientallen kleine straatjes , doorgangen en binnenhofjes . Het hele complex is opgebouwd in klassieke Chinese stijl en zit volgestopt met kleine souvenirwinkeltjes , eetkraampjes en theehuizen . Maar mijn bagage was al een probleem vanmorgen dus ik moet me inhouden om niet nog meer van die heerlijke thee mee te nemen .

SH315.jpg

SH316.jpg

SH317.jpg

SH318.jpg

SH319.jpg

SH320.jpg

SH321.jpg

De zigzagstraatjes brengen mij tot bij het laatste punt op mijn lijst : De Yu tuin . De Yu-tuin is een eeuwenoude en één van de meest weelderige klassieke Chinese tuinen ter wereld . Met zijn talloze bruggetjes , vijvers , paviljoenen en pagodes kom je in een totaal andere wereld terecht . Je vergeet volledig dat je midden in het hart van een miljoenenstad loopt . Nu is het natuurlijk Winter en op een witte Camelia na , staan de bomen er kaal bij maar als over een paar weken de Kersenbloesems beginnen open te komen , moet het hier een echt sprookjestafereel zijn .

SH322.jpg

SH323.jpg

SH324.jpg

SH325.jpg

SH326.jpg

SH327.jpgOm 13.00 gaat mijn wekker af en dat betekent dat er een einde is gekomen aan onze tijd in Shanghai . Ik neem de metro terug richting hotel om mijn bagage op te pikken en we zijn weg . Met de Maglev terug naar de luchthaven waar ik netjes op tijd aankom . Om 14.20 gaat de check-in open en vandaar gaan we door naar de immigratie dienst . Wanneer ook dat weer vlot is verlopen , rest ons enkel nog de douane . Ik had verwacht dat dit wel even zou duren maar ze hebben niet eens naar mijn koffer gekeken . Met nog anderhalf uur voor boarding , kom ik bij de gate aan . Ik ga nog een hapje eten en doe mijn laatste Chinese centjes op . Voor ik aan boord ga , heb ik nog even contact met Philippe , die ondertussen op de luchthaven van Zaventem aan het wachten is voor zijn vlucht naar Thailand . See you tomorrow at BKK !

SH328.jpgOm 17.20 stijgt de Boeiing 777 van Thai Air op . Bye bye Shanghai ! Thailand , here we come !

Samen met Geo en Guillaume , heb ik een geweldige tijd gehad in Shanghai , het was een waar avontuur en een levenservaring die ik niet snel zal vergeten . Het waren zeer intensieve dagen . Eten deed ik meestal onderweg om toch maar zo veel mogelijk gedaan te krijgen . Ik heb heel veel gezien en gedaan , ik heb er uit gehaald wat er in zat . Oorspronkelijk , voor mijn reis van Juli , had ik een dag meer en dus heb ik nu een beetje in mijn programma moeten snoeien . Maar ik was zo goed voorbereid en ik moest met niemand geen rekening houden , dat ik eigenlijk toch bijna mijn hele To Do-list heb kunnen afwerken . Enkel Shanghai Zoo en Lover’s Lane zijn er over geschoten . Die Reuzenpanda’s hebben we in België ook ondertussen en Lover’s Lane … Ach , dat doen we gewoon volgende keer . Eigenlijk moet ik eerlijk toegeven dat ik geen ene zot ken , die dit met samen mij had gedaan !

Shanghai is een moderne stad , de metro brengt je overal en je moet nooit langer dan 5 minuten wachten . Al moet wel elke keer dat je het metrostation binnenloopt , je rugzak of handtas door de scanner . Philippe zou er zot van worden al moet ik toegeven dat dit supervlot verloopt . Op straat rijden amper auto’s maar fietsen en brommertjes des te meer . En die brommertjes zijn best gevaarlijk . Het zijn eigenlijk elektrische scooters en je hoort die dingen niet aankomen . Gelukkig hebben ze een klakson en weten ze hoe die werkt . Wat je naast auto’s ook niet veel op straat ziet , zijn straathonden . Als ik dat vergelijk met Thailand . Die worsten die ik bij de slager zag hangen … Zou het ?

Net zoals bij ons , is het momenteel Winter in Shanghai . Overdag schommelt de temperatuur tussen de 0°C en 7°C en staat er een koude wind . Hoewel het in de Winterperiode meestal droog is , is een beetje regen of sneeuw niet uitgesloten . Maar ook daar was ik goed op voorbereid . Ik kan niet zeggen dat ik kou heb gehad , behalve op het hotel dan wanneer ik uit de douche kwam .

Eigenlijk was ik op alles goed voorbereid ! What to see , what to do , de metro , het weer en zelfs op vlak van Geocaching waren er weinig verrassingen . Uit de verhalen die ik kreeg tijdens mijn “Hello Shanghai Event” vernam ik dat Geocaching in Shanghai / China niet simpel was . Maar blijkbaar was ik veel beter voorbereid en op de hoogte dan hun . De nieuwsgierige Chinezen , daar kon je je moeilijk op voorbereiden en de slechte ontvangst door de urban jungle ook niet echt maar waar ik me op voorhand wel op had toegelegd was de China GPS-Shift . China blokkeert van alles en nog wat en zo ook GPS signalen . Zo komt het dat als wij op Google maps kijken , we een ander beeld krijgen dan wanneer je op satelliet beelden kijkt . En zo is het ook voor coordinaten dus een cache vinden zonder de juiste tools is onbegonnen werk . Zelfs met offline gedownloade kaarten en op voorhand ingegeven caches lukte het met de smartphone niet . Maar gelukkig had ik mijn goeie ouwe Garmin bij en die werkte prima ! Ook al is 1 cache voldoende voor het landensouvenir , het zijn er natuurlijk iets meer geworden . Alles samen heb ik de voorbije dagen 21 gele gezichtjes op de kaart van Shanghai gezet . 1 Event , 1 Virual , 3 Mysteries , 5 Multi’s en 11 Tradi’s . Die paar niet gevonden gezichtjes nemen we er graag bij .

SH329.jpgTot zo ver mijn Shanghai verhaal .

11:16 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, Geocaching, Vakantie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-01-18

Shanghai Part II

Zaterdag 20 Januari : We zijn weer goed op tijd wakker vandaag en daar had ik geen wekker voor nodig . Vandaag staat er heel wat op onze To Do list maar we zien wel hoe ver we geraken . We pikken een paar steamed pork buns op onderweg naar de metro en om 07.00 staan we in Lujiazui , het financieel centrum van Shanghai . Temidden van de meer dan 30 wolkenkrabbers ligt Lujiazui Central Green Space . Dit goed verscholen park is mijn beginpunt van vandaag . Hier ligt trouwens de enige Virtuele cache van Shanghai . Geen speciale antwoorden te zoeken hier , enkel een creatieve foto volstaat . Dus laten we eens creatief zijn met een paar standbeelden , een rugzak en twee teddyberen . De parkwachter lacht vriendelijk en sommige passanten denken dat ik één of andere artiest ben en beginnen foto’s van mij te nemen . Zou dit misschien het begin van mijn eigen street art carrière kunnen worden ?

SH201.jpg

SH202.jpg

SH203.jpgVan het park loop ik over de voetgangersbrug naar het Mingzhu rondpunt . Bij het rondpunt liggen de Disney- en Applestore van Shanghai en heb je een prachtig zicht op de Oriental Pearl Tower . Vervolgens loop ik verder richting de oevers van de Huangpu rivier . Eerder deze week liep ik over de Bund met zicht op de wolkenkrabbers van Lujiazui , vandaag doe ik het omgekeerd en heb ik zicht op de Bund .

SH204.jpg

SH205.jpg

SH206.jpg

SH207.jpg

SH208.jpgNa mijn wandeling langs de Huangpu neem ik de toeristische weg terug via de Bund Singhtseeing Tunnel . Een kabelliftje brengt je in vijf minuten door de 647 meter lange tunnel . Een overzet kost 50 Yuan of ongeveer 6,5 Euro . Tijdens de rit kan je genieten van een klank en lichtspel maar eigenlijk is het een dure manier om aan de overkant te geraken . Het is echts voor de toeristen .

SH209.jpg

Bij de Bundtunnel buiten gekomen sta ik op East Nanjing Road , de winkelwandelstraat van Shanghai . Maar ik ben hier niet om te shoppen , ik zal nu al moeten puzzelen om mijn bagage weer terug in de koffer te krijgen en neem de metro naar mijn volgende bestemming , de Jing’An Tempel .

De Jing’an Tempel is een van de oudste en rijkste boeddhistische tempels van Shanghai . De tempel werd voor het eerst vermeld in 247 AD en heeft een bewogen geschiedenis achter de rug . Tijdens de Culturele Revolutie werd de tempel tot plastiekfabriek omgebouwd . In 1983 werd de tempel terug in ere hersteld . Jing’an betekent letterlijk tempel van vrede en rust . Ingeklemd tussen torenhoge kantoorgebouwen ligt deze oase van rust en bezinning . Op het grote binnenplein hangt de geur van wierook en gooien mensen met geldmunten naar een toren om hun geluk te beproeven . Ik neem rustig de tijd om de verschillende delen van de tempel te bezoeken en breng mijn respect aan Buddha .

SH210.jpg

SH211.jpg

SH212.jpgVan de Jing’an Tempel wandel ik naar mijn volgende halte en pik onderweg nog een cache en een hapje mee .

SH213.jpg

 

Het volgende puntje op mijn lijst dat ik kan wegstrepen is de Jaden Buddha Tempel . De tempel dateert uit 1882 en is de hoofdzetel van de Boeddhistische vereniging van Shanghai . De tempel heeft verschillende zalen waaronder ook een met twee jaden Buddhabeelden . Voor wie benieuwd is hoe deze er uit zien , moet maar eens Googlen want in deze zaal mocht , uit respect voor de biddende monniken , niet gefotografeerd worden . In de andere delen van de tempel was er geen verbod . Wat mij opviel waren de hakenkruisen op de borst van de Buddha . Wij Europeanen combineren het hakenkruis direct met de Nazi’s maar het symbool dateert van ver voor Hitler zijn tijd . De Swastika of het hakenkruis is een wereldwijd veelgebruikt oud symbool , de eerste dateren van 2500 voor Christus . Bij het boeddhisme wordt de Swastika gebruikt als zonnerad en vertegenwoordigen de ‘haken’ de vier windstreken . Dit heilige symbool wordt gezien als de cyclus van het leven . Meestal vind je het symbool terug op de voet of op de borst van de Buddha .

SH214.jpg

SH215.jpg

SH216.jpg

SH217.jpg

SH218.jpgNa mijn tempelbezoek trek ik naar een parkje ten Noorden van de tempel en zet nog twee smileys op de kaart . Onderweg naar het parkje kom ik in een hip straatje met graffiti en dus wijk ik even af van mijn route . Guillaume vraagt zich af of we daar wel tijd voor hebben maar hij hoeft zich geen zorgen te maken we hebben nog genoeg tijd en ons lijstje is al flink geslonken .

SH219.jpg

SH220.jpg

SH221.jpg

SH222.jpg

SH223.jpg

SH224.jpg

SH225.jpgNext stop : Shanghai Natural History Museum . Ook hier doen we alleen de buitenkant aan en scoren nog een cache in de tuin van het museum .

SH226.jpgOndertussen begint het alweer donker te worden maar we gaan gewoon door met ons programma en nemen de metro naar People’s Square . People’s Square is een groot plein in het hart van Shanghai . Aan het plein ligt het Shanghai Museum . Zowel toeristen als locals komen hier even ontvluchten aan de drukte van de nabij gelegen winkelstraten . ’s Avonds heb je hier een mooi klank en lichtspel met dansende fonteinen .

SH227.jpg

SH228.jpgEn zo komen we alweer bij onze laatste stop van vandaag : De Starbucks Reserve Roastery . Shanghai telt meer dan 600 Starbucks winkels waaronder de , in December 2017 geopende , Starbucks Reserve Roastery . Dit is ’s werelds grootste Starbucks en een heus Walhalla voor de koffieliefhebber . Hier kan je gaan voor een volledige koffieproeverij of hou je liever van thee , dan is de bovenverdieping your place to be . Naast koffie en thee vind je hier een heuse bakkerij terug met de lekkerste lekkernijen voor bij de koffie of de thee natuurlijk .

SH229.jpg

SH230.jpg

SH231.jpg

SH232.jpgMet deze Shanghai Starbucks experience zijn we weeral aan het laatste punt van de dag gekomen en nemen we de metro terug naar het hotel . Nog 1 dag te gaan en nog zoveel te doen maar we hebben veel gedaan gekregen vandaag en ons lijstje is nu toch wel aardig ingekort .

03:25 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, StreetArt, Vakantie | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

25-01-18

Shanghai Part I

Shanghai : Gisteren , morgen en vandaag ontmoeten elkaar in een van China’s grootste steden . Oude wijken en historische tempels tegen een achtergrond van moderne futuristische buildings . Shanghai is een stad met uitersten waar de oude cultuur en de invloed uit het Westen hand in hand samen gaan . De afgelopen dagen ben ik door de stad getrokken en heb geprobeerd om er zo veel mogelijk uit te halen .

Vrijdag , Shanghai Disneyland , hebben jullie al gehad dus dan is het nu tijd voor Shanghai City . Het verslag komt opgesplitst per dag online en hier is alvast het eerste deel .

Donderdag 18 Januari , 06.00 : Hello Shanghai ! A new day has come ! Even een kopje thee , douchen en aankleden . Tegen die tijd zijn ook Geo en Guillaume wakker . Aangezien we geen ontbijt hebben in het hotel , pikken we onderweg wel wat op . Pas nu valt het me op hoe lokaal mijn hotel gelegen is . De slager en de visboer hangen hun koopwaren ten toon op straat en overal heb je kleine afhaal-eethuisjes dus ons ontbijt was snel gevonden . We starten de dag met een Multi niet ver van het hotel . De cache brengt me naar een historische site waarvan ik zonder deze cache het bestaan nooit zou geweten hebben . De antwoorden zijn snel gevonden en daarmee is mijn eerste echte cache in China een feit .

SH101.jpg

SH102.jpg

SH103.jpg

SH104.jpg

SH105.jpg

SH106.jpg

SH107.jpg

SH108.jpgHet volgende punt op mijn lange lijst is de Shanghai Confusion Tempel . Deze , aan Confucius gewijde tempel , is de enige in Shanghai waar religie en onderwijs gecombineerd worden . Confucius was een groot Chinees denker , leermeester en filosoof uit het oude China . De inkom is 10 Yuan en iedereen is gelijk voor de wet . Toerist , buitenlander of Chinees , iedereen betaalt de zelfde prijs . Wat een verschil met Thailand waar alles met twee maten en gewichten wordt gemeten . Ik word vriendelijk onthaald , krijg een gratis woordje uitleg in behoorlijk Engels en word gewezen op de verschillende delen van het complex . Na mijn wandeling word ik uitgenodigd om nog even een kijkje te komen nemen in het theehuis . Thee is de drank van China en als je van thee houdt , is zo’n bezoekje aan één van de vele theehuizen zeker een must .

SH109.jpg

SH110.jpg

SH111.jpg


Na mijn bezoek aan de tempel is het even terug tijd voor een cache . Eigenlijk twee . De eerste brengt me naar een historisch parkje met mooie pagoden en nachtegalen . En de tweede ligt op de sites van de Wereld Expo van 2010 . Een groter contrast kan je niet hebben .

SH113.jpg

SH114.jpg

SH112.jpg

SH115.jpg

SH116.jpgDe middag brengen we door in Pudong , het handelscentrum op de rechteroever van Shanghai . Op mijn lijstje hier staan enkele caches maar mijn hoofddoel hier is een bezoekje aan een Chinese Carrefour en de groene long van de stad , Century Park . Deze uitgestrekte groene oase laat je vergeten dat je in een miljoenen stad rondloopt . Het is Winter nu en het park ligt er behoorlijk doods bij maar ik kan me wel inbeelden hoe mooi het moet zijn als de bomen in bloem komen . Van Century Park gaan we over Century Avenue naar het Science and Technology Museum . Museumbezoekjes staan niet op mijn programma , ik hou het enkel bij de buitenkant . Het architecturale plaatje van het museum alleen is een ommetje meer dan waard .

SH117.jpg

SH118.jpg

SH119.jpgVan het museum neem ik de metro terug naar linkeroever waar ik op de Bund beland . Deze wandelpromenade langs de rivier is een van de toeristische trekpleisters van de stad . Langs de boulevard staan indrukwekkende koloniale gebouwen en aan de overkant van de rivier vind je één van ’s werelds meest indrukwekkende skylines terug . Imposante wolkenkrabbers verdwijnen in de wolken . En dat kan je letterlijk nemen ! De smog hangt hier zo laag dat je vaak het einde van de gigantisch hoge gebouwen niet ziet . Vooral ’s avonds is een wandeling over de Bund een must . De neon verlichte skyline met het Shanghai World Financial Center en de Oriental Pearl Tower is één van Shanghai’s meest gefotografeerde onderwerpen .

SH120.jpg

SH121.jpg

SH123.jpg

SH122.jpgMijn wandeling langs de Bund eindigt bij Cool Docks , een blitse wijk met verschillende restaurants en bars .

SH124.jpgTot zover dag 1 . ’s Avonds geniet ik nog van heerlijke Chinese thee op de kamer met koekjes .

11:18 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, Vakantie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-01-18

Shanghai Disneyland

Ik wil ik jullie op voorhand waarschuwen dat het onmogelijk is om niet te gaan vergelijken met de andere Disneyparken .

The thing that started it all ... De hoofdreden van mijn citytrip Shanghai was natuurlijk het nieuwe Shanghai Disney Resort dat in Juni 2016 zijn poorten opende .

Vrijdag 19 Januari : Ik had om 06.00 de wekker gezet maar eigenlijk was dat niet nodig want we waren toch al wakker . Can’t keep calm , we ‘re going to Disney ! Onderweg naar de metro pikken we nog een ontbijtje mee en dan met Lijn 11 naar Disney . De pret begint al op de metro , illegale handelaars proberen Mickey oren en andere nep-Disney te verkopen .

SHDisney001.jpg

SHDisney002.jpgIets voor achten sta ik aan de ingang en ik ben hier niet alleen ... Zoveel Chinezen ! Om 08.00 gaan de poorten open en niet veel later sta ik binnen . Welcome , we wish you a magical day at Shanghai Disneyland !

SHDisney003.jpg

SHDisney004.jpgNatuurlijk was de planningmeester in mij al weer op voorhand bezig geweest . Ik had een lijst opgesteld met moet-ik-zeker-doen , wil-ik-graag-doen en we-zien-wel attracties . Maar beginnen doen we bij het begin en dat is op Mickey’s Avenue , de Shanghai versie van Mainstreet zeg maar . Er staat zo goed als niemand bij de fotolocaties dus wagen we onze kans bij Mickey en Minnie . De muizen zijn wild enthousiast bij het zien van Geo en Guillaume . Na ook Donald en Daisy , Goofy en Pluto te hebben begroet , loop ik richting Gardens of Imagination . Oh boy , het kan niet op , nog een fotolocatie met Mickey . De andere attracties hier zijn , Dumbo en de Fantasia Carrousel , en er is een heel Marvel Universe maar ik heb niks met al die zogezegde world savers toestanden en dat laat is ik dus aan mij voorbijgaan .

SHDisney005.jpg

SHDisney006.jpg

SHDisney007.jpg

SHDisney008.jpgNa mijn wandeling door de tuinen der verbeelding kom ik bij het Enchanted Storybook Castle en Fantasyland . Het kasteel is het grootste van al de Disneyparken . Uiterlijk heeft het veel weg van dat van Parijs maar ze hadden toch beter iets aan de kleur gedaan . Door de smog komt het kasteel nogal grauw over . Naast de Royal Banquet Hall en 2 winkeltjes heb je in het kasteel ook een attractie zitten . Via een prachtige trap gewijd aan alle Disney-prinsessen kom je op de bovenverdieping . Once upon a time is een sneeuwwitje walk-through die ik even in versneld tempo doorloop . Onder het kasteel heb je nog een tweede attractie zitten , de Crystal Grotto . Deze heb ik helaas niet gedaan en dat vond ik achteraf wel een beetje spijtig . Voor de volgende keer !

SHDisney009.jpg

SHDisney010.jpg

SHDisney011.jpgAanvankelijk had ik het Alice in Wonderland labyrint niet op mijn lijst staan maar bij het voorbij lopen was ik gelijk verkocht ! De attractie is gebaseerd op de Tim Burton versie en dat maakt van deze attractie iets totaal unieks . We overleven de grillen van Hartenkoningin en eindigen op Mad Hatters Tea Party . Na het happy unbirthday feestje wandelen we tegen we klok in verder door Fantasyland .

SHDisney012.jpg

SHDisney013.jpgSneeuwwitje hebben we al gehad in het kasteel , nu is het tijd voor de Seven Dwarfs Mine Train , een op hol geslagen mijntrein , de lokale BTM zeg maar . De wachtrij is lang maar via single riders valt het nog goed mee . Hold on to your dwarfs and glasses , cause this here is the wildest ride in Fantasyland . Altijd fun zo’n ritje ...

SHDisney014.jpgNext stop : Het 100 Acre Wood voor Merlijn zijn verjaardag maar het is me net iets te druk op zijn verjaardagsfeestje en dus maak ik mijn wensen maar over via een berichtje . Dan maar door naar Arendelle voor Frozen Sing-Along . Ik heb de show nooit gezien in Parijs dus kan niet vergelijken maar eigenlijk doet dat er niet toe wanneer Anna en Elsa mij zelfs in het Chinees kippenvel kunnen doen krijgen . ‘s Middags eet ik bij Tangled Tree Tavern en net zoals in Hong Kong is het eten hier zoveel beter dan in de andere Disneys . Of komt het misschien doordat ik nu eenmaal graag Aziatisch eet . De verscheidenheid is zoveel groter . Peter Pan laat ik voor wat het is en zo komt onze Fantasyland tour op zijn einde .

SHDisney015.jpg

SHDisney017.jpg

SHDisney016.jpgOnderweg van Fantasyland naar Tomorrowland passeer ik Toystoryland dat in April van dit jaar open gaat . Alvast een reden om terug te komen . Maar ik ben dus op weg naar Tomorrowland en ik moet eerlijk zeggen dat dit werkelijk een wauwfactor heeft . De futuristische looks in combinatie met de smognevel die er hangt geven dit deel van het park echts iets buitenaards . Van attracties is er natuurlijk de topattractie Tron , die ik trouwens 3 keer gedaan heb . De eerste keer via single riders line , de tweede keer met een fastpass en de derde keer opnieuw single riders . Deze attractie moet je echt gedaan hebben . En als je de kans hebt om op de eerste rij te zitten dat maakt het helemaal af .

SHDisney018.jpg

SHDisney019.jpg

SHDisney020.jpg

SHDisney021.jpg

SHDisney022.jpgVerder heb je Orbitron maar dat noemen ze hier Jet Packs , Buzz Lightyear , Stitch Encounter en Star Wars Launch Bay . In tegenstelling tot de Marveltoestanden , ga ik hier wel een kijkje nemen . Eigenlijk is het een combi fotolocatie-museum . Ik ga met Darth Vader , R2D2 en die gouden smartpants op de foto . Nog meer Characterfotos !

SHDisney023.jpgWanneer ik rond ben in Tomorrowland is paradetijd . Mickey’s Storybook Express is een vrolijke optocht met een aanstekelijk muziekje . Mickey and friends in de Dumbotrein op kop , gevolgd door Toy Story , Tangled , Nemo , Frozen en als afsluiter , en hier zou Philippe helemaal weg van zijn geweest , Mulan . Ik heb nog gezocht en gevraagd naar een cd van de parade maar deze hebben ze helaas niet .

SHDisney024.jpg

SHDisney025.jpg

SHDisney026.jpg

SHDisney027.jpg

SHDisney028.jpg

SHDisney029.jpgNa Mickey’s Storybook Parade zetten we de wind in de zeilen en varen naar Treasure Cove . Ayai captain ! Nog een van Shanghais pareltjes : Pirates . Eerst was er de attractie waar ze een film van gemaakt hebben , en na het zoveelste vervolg op de film is er dan nu Pirates of the Caribbean , Battle of The Sunken Treasure . De combinatie van de decors met gigantische beeldschermen voeren je mee in de actie . Het is werkelijk fenomenaal gedaan en ik snap niet hoe ze het zo reëel kunnen maken dat je werkelijk het gevoel hebt dat je naar de bodem van de zee zinkt . Nog een rondje ? De Captain Jack’s stunt show heb ik overgeslagen omdat de tijden mij niet goed uitkwamen . Dus gaan we door naar Adventure Isle .

SHDisney030.jpg

SHDisney032.jpg

SHDisney031.jpgEr is werkelijk van alles te beleven op Adventure Isle maar toch was mijn bezoek van redelijk korte duur . Als eerste komen we bij Tarzan , Call of The Jungle . Showtime in 5 minutes . Eigenlijk zou ik deze overslaan maar als we dan toch niet hoeven te wachten , willen we die wel even meepakken . Deze show is een combinatie van wat wij bij ons als de Tarzanshow kennen met de oude Mulanshow . Blijft toch ook wel mooi ! De muziek en de personages uit Tarzan gecombineerde met Chinese acrobatie .

SHDisney033.jpgVerder hebben we Soarin en deze had ik wel heel graag gedaan maar de fastpassen hiervoor waren vanmorgen al in een mum van tijd uitverkocht . Geen single riders hier en ik ging echt geen 3 uur staan aanschuiven . Ach , we hebben hem al in Anaheim en Orlando gedaan en dus verschuiven we hem naar volgende keer . In Amerika heb je Expedition Everest die hoog boven het park uitsteekt , in Shanghai hebben ze ook zo’n indrukwekkende berg namelijk Camp Discovery . Gigantische watervallen en avontuurlijke routes met al even indrukwekkende wachttijden . Maar er is ook de Vista Trail en zo kan je toch nog genieten van het avontuur zonder te moeten aanschuiven . En ook de laatste attractie in Adventure Isle laat ik aan mij voorbij gaan . Roaring Rapids , een wildwater rafting avontuur onder de noemer “You will get wet , You might get soaked” was nu niet direct waar ik op zat te wachten . Misschien een volgende keer als het 30 graden is of zo maar bij deze temperaturen zeg ik nee dank u .

SHDisney034.jpgEn zo zijn we rond . Terwijl de avond valt en in afwachting van de avondshow , ga ik nog een hapje eten , en breng en bezoekje aan Disneytown . Disneytown , Disneyvillage , Downtown Disney , ... het komt allemaal op het zelfde neer : Talrijke restaurants en winkels in een mooi kader .

SHDisney035.jpg

SHDisney036.jpgOm 20.00 zoek ik mij een mooi plekje uit voor het avondspektakel dat om 20.30 begint . Ignite the Dream , Nighttime Spectacular of Magic and Light . Door de smog tonights show will be without fireworks . Maar dat neemt niet weg dat het een mooie afsluiter blijft .

SHDisney038.jpg

SHDisney039.jpg

SHDisney040.jpgNa de show stroom ik mee met de massa richting uitgang en neem de metro terug naar het hotel .

SHDisney037.jpgDisneyland Shanghai is het jongste park van de familie en opende in Juni 2016 . Het is niet enkel het jongste maar ook het meest unieke park met de nieuwste elementen zoals de Tim Burton editie van Alice , Tron en Pirates . Naast de klassieke Disney elementen vind je ook Chinese invloeden terug wat het natuurlijk alleen maar mooier maakt . Het is een ruim park met veel open plekken wat het ondanks de mensenmassa toch een rustigere sfeer geeft . Ik heb niet alle attracties kunnen doen en niet alle shows gezien maar ik heb een ongelooflijke dag gehad . En we komen in de toekomst zeker nog terug .

En dan rest ons nu enkel Tokyo nog !

00:57 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, Disney | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-01-18

Hello Shanghai !

Maandag 15 Januari : Tegen de middag trok ik de deur achter me dicht en reed met de tram naar t stad voor mijn eventje “Van Antwerpen naar China” in Chinatown . Buitengekomen bij de metro was het aan t regenen en er stond een stevig windje . Gelukkig vond ik een droog plekje onder een afdak . Ondanks het weer was het een gezellige boel en de opkomst was veel groter dan verwacht . Weer veel bekende gezichten uit de Antwerpse GC-community maar ook een paar nieuwkomers in het spel . Langs alle kanten kreeg ik TB’s toegestopt met het verzoek deze mee op reis te nemen .

SH101.jpg

SH102.jpgMet een kilootje aan trackables trek ik richting Antwerpen Centraal waar ik de trein neem naar Diegem . Bij het treinstation heb ik nog een opgeloste Mysterie liggen en daarna is het tijd voor mijn tweede eventje “From Antwerpen to China” . Ook hier is de opkomst behoorlijk en wederom krijg ik een aantal TB’s en coins mee . Na het event pikt Philippe mij op en rijden we samen naar Van Der Valk Brussels Airport voor een nachtje . We eten in het hotel en na ons diner is het tijd om heel de TB-boekhouding bij te werken .

SH103.jpgNet zoals de voorgaande jaren zitten er weer een paar TB-racers tussen , waaronder ook enkele met een maagdelijke kilometerteller . China en Thailand leveren natuurlijk gelijk een flinke score op . Twee jaar geleden was er nog iemand derde geworden in de Belgisch-Nederlandse TB-race dankzij onze bijdrage . Naast de racers zit er ook eentje bij die alle Disneyparken wil bezoeken . Tot op heden heeft hij nog geen enkel park bezocht maar Shanghai kan weldra weggestreept worden . Maar de bijzonderste van al is een Duits-Taiwaneese coin . Het is niet zo zeer de coin of de missie maar wel de eigenaar die de coin speciaal maakt . Sandra en Mark , mijn Duitse cachevriendjes uit Pattaya , hebben de coin in 2009 op reis gestuurd en zullen weldra met hun coin herenigd worden .

Dinsdag 16 Januari : Ik was weer veel te vroeg wakker . Eigenlijk kan ik beter zeggen dat ik amper geslapen heb . Ik was vlot in slaap gevallen maar twee uur later lag ik alweer naar het plafond te staren . Tegen 05.00 was ook Philippe wakker en maakten we ons klaar voor het ontbijt .

Na het ontbijt was het tijd om afscheid te nemen . See you next week in Bangkok . Philippe reed naar het werk en ik ging naar de kamer mijn spullen halen . Tegen 09.00 neem ik de shuttlebus naar de luchthaven . De rit van het hotel naar de luchthaven duurt maar een paar minuten dus heb ik nog alle tijd voor een smiley . Na de terreuraanslagen op Zaventem is er een herdenkingsmonument opgericht voor de slachtoffers en sinds kort ligt daar ook een cache . Nog even wat beweging en een beetje buitenlucht , alvorens we straks weer 11uur op de vlieger zitten , kan geen kwaad . Ter plaatse is de cache snel gevonden maar ik blijf nog even hangen in het parkje . 2 Jaar geleden tijdens de aanslag was Philippe onderweg naar Zaventem en nu ik hier bij het monument sta , ik mag er niet aan denken ...

SH104.jpg


Tegen 10.30 ben ik terug bij de Terminal en ga langs de balie van Thai Air voor mijn boardingpas . Omdat ik al online was ingecheckt en ook geen bagage te droppen had , mocht ik bij de Royal Orchidbalie en zo kon ik snel door naar de douane . Al speelde ik bij de douane mijn gewonnen tijd van daarnet weer kwijt . Nu had ik netjes alles op orde voor de bagagecontrole , gingen ze mij even aan de kant nemen voor een uitgebreide koffercontrole . Er was toch blijkbaar weer iets dat ze niet konden detecteren . Er zat dan ook heel veel metaal in mijn koffer en de douanebeambte was duidelijk geen Geocacher . Met een vriendelijke “Dank u wel en prettige reis” mocht alles weer in de koffer en kon ik mijn weg naar de taxfree verder zetten . Nog wat eten en daarna naar de gate .

SH105.jpgOm 12.50 begint de boarding en om 13.30 komt er beweging in de Airbus 350 met bestemming Bangkok . Zoals steeds is de service aan boord weer prima maar het blijft toch wel lang vliegen voor iemand die niet kan stilzitten . Ik doe mijn ogen even toe maar zelfs na afgelopen nacht zit slapen er niet in .

SH106.jpg05.30 Bangkoktijd landen we op Suvarnabhumi vanwaar ik dan om 10.35 doorvlieg naar Shanghai . En dit keer zonder obstakels ! Terwijl de zon opkomt boven Bangkok wandel ik wat rond op de luchthaven , ga een hapje eten , blader even door Facebook en stuur Utan een berichtje . You go China or you come laundry same same before ? Ik word een beetje vierkant uitgelachen maar ik snap hem wel na mijn stunt van afgelopen Zomer . Zes maanden later dan oorspronkelijk gepland , gaat het dan toch gebeuren .

SH107.jpg

SH108.jpg

SH109.jpgDe vlucht van Bangkok naar Shanghai duurt ongeveer drie uur en half plus een uur tijdsverschil . Net zoals bij de eerste vlucht was de service van Thai ook nu weer tip top . De Boeing 777 zat niet volledig vol en zo kreeg ik een hele rij voor mij alleen . Wonderbaarlijk genoeg ben ik meer dan een uur volledig buiten westen geweest . Het kan dus toch , ik heb geslapen op het vliegtuig ! Ik word gewekt door de aankondiging dat we de daling gaan inzetten en om 15.20 landen we op Shanghai Pudong International Airport .

Van de gate volg ik de pijlen richting immigratie . Alles staat heel duidelijk aangeduid in het Engels dus je kan niet missen en er lopen genoeg Chinezen rond om te helpen . De papiercontrole is vergelijkbaar met Thailand op het aspect van het Visum na dan . De wachtrij schuift goed door en zo’n 20 minuutjes later staat de stempel in mijn paspoort en mogen we het land in . Welcome to China ! Next : Transport van de luchthaven naar het stadscentrum . Ook dit staat allemaal duidelijk aangegeven . Volg de pijlen zo simpel is het . Je kan opteren voor de bus , een taxi , de metro (lijn 2) of de Maglev . En die laatste was gelijk ook mijn keuze . Met een topsnelheid van 430km per uur is dit de snelste sneltrein ter wereld , al rijdt hij meestal niet sneller dan 300 . In amper 8 minuten brengt hij je van de luchthaven tot aan het Longyang Roadstation , het eindstation van de airport train . Vandaar ga ik met de metro verder naar mijn hotel , het Shanghai Chi Chen Boutique hotel , waar ik iets na de vijven binnenstap .

SH110.jpg

SH111.jpg

SH112.jpgHet Shanghai Chi Chen is een beetje een alternatief en kunstig hotel , leuk gelegen tussen de locals en vlak bij de metro en dat is toch niet onbelangrijk . Bij het inchecken mag ik zelf mijn kamer uitkiezen en krijg ik twee sleutels mee . You look and bring back one key . De kamers waren vrij gelijkaardig maar ik koos voor degene met raam aan de straatkant . Terwijl Geo en Guillaume een beetje TV kijken , laad ik de spulletjes uit en probeer contact te maken met het thuisfront . Ik was goed voorbereid maar om een of andere reden krijg ik de wifi niet aan de praat en ook de VPN wil niet meewerken . Noch de iphone , noch de ipad en ook met de laptop lukte het niet om verbinding te krijgen . Tja , ik ben op dat vlak ook geen genie dus ik zal wel weer iets niet juist gedaan hebben . Maar goed er was nog een alternatief : De Proximus dagpas (geldig tot 23.59 Belgische tijd) met 20 minuten bellen , 20 sms-jes en 80MB dataverbruik voor 6 euro . T is beter dan niks en zo kon ik op zijn minst laten weten dat ik goed was aangekomen . Ik stuur een sms naar Philippe en hij zegge het voort .

SH113.jpg

SH114.jpgTegen 18.00 ga ik op zoek naar een supermarkt voor water . Onderweg kom ik een internet winkel tegen en ga daar even mijn licht opsteken maar dat was ook niet de oplossing aangezien in China alle “Westerse” apps geblokkeerd worden . Dus hou ik het voorlopig maar bij mijn dagpas . Wanneer ik terug bij het hotel kom , zie ik een paar mensen staan wachten voor de deur . Geocaching ? Inderdaad er zijn dan toch twee mensen + een virtuele aanwezige komen opdagen voor mijn eventje “Hello Shanghai” . De grap was wel dat beiden Europese expats waren en de enige Chinese Geocacher in Shanghai had laten weten dat hij er dan toch niet zou geraken . Er werden enkele TB’s geruild en al bij al was het een gezellige babbel . Uit de verhalen die zij mij vertelde , vernam ik dat Geocaching hier niet simpel is . GPS-shift , slechte ontvangst , nieuwsgierige Chinezen , ... We zien wel hoe het loopt en met mijn event heb ik toch op zijn minst al 1 smiley in China en zoals we (ik , Ruud en Ria) altijd zeggen : Eentje is genoeg voor het souvenir !

SH115.jpgNa het event ga ik op zoek naar avondeten . Terug op de kamer kruip ik in bed met een warm kopje Chinese thee en tegen 22.00 vallen de oogjes dicht .

02.15 : Ping ping ... Een bericht ... T is mijn “slim” broertje om mij een goede reis te wensen . En dan ben je dus wakker en mijn kennende zit terug in slaap vallen er dan niet echt meer in . En nee , ik heb geen last van Jetlag ! Als dat het geval zou zijn , heb ik in België altijd een jetlag . Ik ben gewoon een verschrikkelijk slechte slaper . Maar goed , ik heb nog enkele MB dataverbruik over en dus ga ik Philippe nog maar wat lastig vallen . Uiteindelijk val ik dan toch nog even terug in slaap maar tegen 06.00 ben ik alweer terug wakker .

Hello Shanghai ! A new day has come !

15:19 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, Geocaching, Uit en Thuis, Vakantie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-11-17

Brussel-China

Na de No Go in Juli , gaat het er nu toch echt van komen : In Januari ga ik naar Shanghai ! De voorbije weken ben ik twee maandagen heen en weer gereisd naar Brussel voor mijn visum voor China . De eerste keer om mijn aanvraag in te dienen en de tweede keer was dan om het Visum af te halen . Natuurlijk heb ik dit gecombineerd met een rondje Geocaching in onze hoofdstad .
Beide keren ben ik met de trein naar Brussel gereisd , afgestapt in Brussel-Zuid en dan vandaar de fiets op .

Dag van aanvraag : Op mijn lijstje stond een gevarieerd rondje van Tradi’s , eerder opgeloste Mysteries en enkele makkelijke Multi’s maar mijn hoofddoel was natuurlijk het indienen van mijn aanvraag . Omdat je je aanvraag enkel via afspraak kan indienen , moest ik zorgen dat ik op tijd was voor mijn aanvraag waardoor ik slechts enkele caches van mijn lijstje heb kunnen doen . Ik fiets van het treinstation langs de rand van Brussel naar het China Visa Application Centre . Ik wist niet dat Brussel zoveel berg op berg af was . Bij het visumbureau aangekomen , ben ik mooi op tijd voor mijn afspraak . Bij het onthaal worden mijn documenten een eerste keer gecontroleerd om te zien of alles juist is ingevuld . Maar bij het tonen van mijn pasfoto’s , worden deze afgekeurd . Ondanks dat het officieel goedgekeurde pasfoto’s zijn , voldoen ze niet aan de eisen van China . De achtergrond op de foto’s is lichtgrijs en het moet wit zijn . De man aan het onthaal toonde me de weg naar het dichtstbijzijnde metrostation waar zo’n foto automaat staat met de vereiste witte achtergrond . Ik heb 45 minuten om over en weer te fietsen en pasfoto’s te nemen . Indien ik niet op tijd terug ben , is mijn afspraak verlopen en moet ik een nieuwe afspraak maken .

Ja , die Chinezen … Maar goed , ik zet een sprintje in naar het metrostation , neem de foto’s en sta na 30 minuten terug aan de balie waar ik dan doorverwezen wordt om plaats te nemen in de wachtzaal . Wanneer het dan mijn beurt is , worden de documenten een tweede keer gecontroleerd , moet ik nog enkele extra vragen beantwoorden en wordt ik een tweede keer geconfronteerd met de Chinese “piep” . Wat gaat u in China doen ? Een korte citytrip naar Shanghai met bezoek aan Disneyland . Ik had maar niet gezegd dat ik ging Geocachen want dat had waarschijnlijk nooit goedgekomen . En waarom gaat uw echtgenoot niet mee ? Wat moet je daar nu op antwoorden … Ik zie dan maar dat hij niet van Disney houdt en daarop moest de dame achter het loket zo hard lachen dat het ineens allemaal wat gemoedelijker werd . uiteindelijk moest ik mijn antwoord op papier zetten en ondertekenen en bijvoegen aan mijn aanvraag .

T was een heel gedoe maar mijn aanvraag is ingediend en over vier werkdagen is mijn visum klaar .

Van China rijd ik met de fiets richting Brussel-Noord waar ik dan de trein terug neem naar huis .

Dag van ophaling : Het ophalen van het visum is zonder afspraak en dus had ik een mezelf een weg uitgestippeld door Brussel . Van cache naar cache fiets ik naar het China Visa Application Centre . Het afhalen van het visum gaat heel wat vlotter . Na het aftekenen van het ontvangstbewijs en 126,55 Euro te betalen , heb ik mijn visum voor China . Shanghai , here we come !

Nu dit afgehandeld is , heb ik de hele dag de tijd om te cachen . Op mijn lijst vandaag toch wel enkele bijzonderheden . Ik begin de dag met een Wherigo gevolgd door een Virtual bij Manneken Pis . Vervolgens volgen er een paar korte Multi’s en enkele eerder opgeloste Mysteries . Ik eindig wederom in de buurt van Brussel-Noord met nog een paar Tradi’s en een Earthcache . Zeven verschillende cachetypes op 1 dag , alweer iets voor de statistieken .

We komen zelden in Brussel maar eigenlijk is het best een mooie stad . Na mijn cacherondje in onze hoofdstad neem ik de trein terug en kan het echte aftellen naar Shanghai , China beginnen .

De foto’s van mijn cacheavontuur in Brussel staan ook weer online .

BXL10.jpg

06:38 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, Geocaching, Uit en Thuis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-10-17

PD Laundry Thaiyim 3.0

Ondertussen zijn we weeral terug in België . Onze tijd in Thailand was weer veel te kort maar dat zal het altijd zijn . De afgelopen periode hebben we vooral bezig geweest met de nieuwe laundry in orde te brengen en bij deze kunnen we jullie dan ook melden dat we heel tevreden zijn met onze nieuwe thuis . Welkom bij PD Laundry Thaiyim 3.0 !

We zijn begonnen met de originele wasserij op de hoek van de S&P Mansion die we in Januari 2016 hebben overgenomen . Doordat het volledige gebouw verkocht werd en de nieuwe eigenaar grote renovatiewerken ging uitvoeren , moest iedereen in de Mansion verhuizen . Momenteel zijn de renovatie werken nog steeds bezig maar het begint al wel aardig vorm te krijgen .

Juli 2016 hebben we onze intrek genomen in het gebouw aan de overkant van de straat waar we net iets meer dan een jaar hebben gezeten .

En dan sinds 1 September 2017 zit de laundry in het nieuwe pand . Op 14 maanden tijd heeft Utan de volledige inboedel van de wasserij 2x verhuisd . Gelukkig had hij daarbij de hulp van buren en familie . We hadden graag geholpen met de verhuis maar er was nog genoeg werk over voor ons om te doen . We hadden tegen Utan gezegd dat hij gewoon moest zorgen dat de zaak terug kon draaien en dat hij de overige spullen gewoon allemaal in 1 kamer moest droppen . De rest zullen we dan achteraf wel zien .

Zondag 1 Oktober 16.30 , met flinke vertraging arriveren we dan eindelijk bij de laundry . Terwijl Utan de shop opent , doe ik met Philippe een rondje door de zaak en gaan aan de slag . Eigenlijk is het gewoon een kwestie van een tafel en en kast verzetten en bepaalde zaken een vaste plaats geven . Een uur later ziet het er al helemaal anders uit . Zoals steeds gaan we de eerste avond uit eten en Utan nam ons mee naar een nieuw Seafood restaurant een eindje verder in de straat . Na het eten keren we terug naar de laundry , kijken nog wat TV en wanneer ik begin te knikkebollen voor het scherm , is het tijd om te gaan slapen .

Maandag ochtend na het ontbijt gaan we gezamelijk inkopen doen . We gaan kijken voor een nieuwe sofa en een rek voor de dekbedden . De oude zetel en dekbeddenrek zijn niet mee verhuisd omdat deze totaal versleten waren . Na de middag worden de nieuwe spullen geleverd en ga ik nog wat verder met klussen . Een nieuwe laundry betekent dat er ook weer nieuwe klusjes zijn en ook onze cache "The Laundry Box" moest nog in orde gebracht worden . Nu waren er twee mogelijkheden : De huidige archiveren en een nieuwe indienen of verhuizen en aanpassen . Ik heb gekozen voor het laatste en na de aanpassing van de coordinaten is de cache nu terug te vinden op exact 31,8 meter van zijn vorige locatie .

Tegen 's avonds ziet alles er tip top uit en koken we voor de eerste keer in onze nieuwe keuken .

Dinsdag : Nu binnen alles in orde is , gaan we naar de tempel voor onze dankbaarheid te tonen en ons respect te getuigen aan Buddha . Daarvoor gaan we naar de Sawang Boriboon Tempel in Naklua . Waarom naar een tempel gaan in Naklua zou je denken maar deze tempel behoort tot de Sawang Boriboon Foundation . De Foundation is een Thai-Chinese Buddhistische non-profit humanitaire organisatie . Ze voeden de armen en voorzien in gratis onderwijs voor zij die geen schoolgeld kunnen betalen . Daarom gaat Utan naar deze tempel om zijn steentje aan de gemeenschap bij te dragen . Utan heeft ons al vaker meegenomen naar deze tempel dus we beginnen het proces al een beetje te kennen . Wierookstokjes , lampenolie en kaarsen maken deel uit van het ritueel . Na ons bezoek aan de tempel passeren we nog even langs de markt en rijden daarna terug naar Pattaya waar we de verdere dag doorbrengen in de laundry . 's Avonds eten we home made Sukiyaki . Voor diegene die Sukiyaki niet kennen , dit is een Japans eenpansgerecht waarbij groenten en vlees worden gekook in een bouillon . Echt makkelijk en echt lekker !

Woensdag : Vandaag pak ik de buiten aan . Alle planten zijn mee verhuisd maar ze hadden wel een beurt nodig . Heel de voormiddag zit ik tussen het groen . Stuk voor stuk krijgen de plantjes de nodige aandacht en het resultaat mag er zijn . Het terras is niet enkel om de was te drogen , het is er nu ook gezellig om te zitten .

Naast de bestaande potten die mee verhuisd zijn , stonden er twee legen waterschalen die niet gebruikt werden . Utan had er graag waterplanten in gehad maar dan krijg je last van muggen . No problem , we put fish inside , fish eat musquito ! Terwijl ik op zoek ga naar de waterlelies , vullen Phil en Utan de schalen . Wanneer ik terug ben zit er niet alleen water in de schalen maar zwemmen er ook al visjes in . Enkel nog de planten erin zetten en klaar .

Nu het terras zo mooi is wilde ik er graag nog een laatste element aan toevoegen . Ik heb altijd gezegd dat ik graag Orchideeën wou en dus ben ik gaan kijken bij het tuincentrum hier in de buurt . Ik kwam terug thuis met 1 Dendrobium maar dat was een beetje miniem en dus zijn we met z'n drietjes terug gereden . Met drie is kiezen veel moeilijker en omdat we het niet overeen kwamen welke kleur , hebben we dan maar gelijk alle kleuren gekocht .

Donderdag 5 Oktober : Vandaag is het Wan Oak Phansa . In Juli heb ik Khao Phansa , het begin van de Buddhistische Lente , bijgewoond in Rayong . Vandaag komt er een einde aan deze drie maand durende periode van vasten en meditatie . En daarmee komt er ook een einde aan het reisverbod voor de monniken . Wan Oak Phansa geeft traditioneel ook het einde van het regenseizoen aan . Wan oak Phansa is een Buddhistische feestdag en net zoals voor elke Buddhistische feestdag geld er vandaag een alcoholverbod .

's Avonds trekken we naar Pattaya City en gaan bij de Beer Garden eten . Ook in de restaurants wordt er geen alcohol geserveerd en bars zijn gesloten . Dat maakt van Walking Street , de uitgaansbuurt van Pattaya , een bijna uitgestorven straat .

Vrijdag 6 Oktober : Vandaag zijn we samen naar Big Buddha Hill getrokken . Een bezoekje aan Wat Phra Yai staat steevast op mijn lijstje . Vorige keer was al speciaal met mijn ontmoeting met de slang maar dit bezoek is nog veel memorabeler .

De dag na Wan Oak Phansa is het begin van de Kathina periode . Op deze dag gaan de mensen traditioneel naar de tempel voor het gebed en om een donatie te doen . Dit gaat gepaard met een alms giving ceremonie “Tak Bat Thevo” . Tijdens deze ceremonie worden de giften , bestaande uit eten , verzorgingsproducten en geld aan de monniken overhandigd . Ook wij hadden pakketjes samengesteld om uit te delen . Hierin zaten onder andere noodles , melk , tandpasta en zeep .

Na het overhandigen van onze giften maken we onze ronde met kaarsjes en wierook en branden een speciaal kaarsje voor onze persoonlijke Buddha , diegene die overeen komt met onze geboortedag . Voor mij en Philippe is dat woensdag (daytime) en voor Utan is dat zondag . In ruil voor een kleine gift kan je bij een monnik een polsbandje of Sai Sin laten ombinden . Het is een ceremonieel touwtje dat een soort zegening inhoudt . Er bestaan verschillende kleuren , witte voor speciale gelegenheden en feestdagen zoals vandaag dus en daarbuiten heeft elke monnik binnen een tempel zijn eigen kleur . Een Thai draagt de Sai Sin doorgaans drie dagen en verbrandt het daarna voor een Buddha-altaar . Als Falang zijnde wil je de Sai Sin natuurlijk zo lang mogelijk houden en dat kan .

Na ons bezoek aan Big Buddha Hill keren we terug naar de laundry om de shop te openen .

's Avonds hebben we een Geocache eventje ter ere van de nieuwe laundry . En dat is eigenlijk ook het enige Geocache moment voor dit keer . Maar het was ook niet de bedoeling dat dit een Geocaching vakantie zou worden en eentje is genoeg om toch weer de extra kilometers op de teller te krijgen .

Na al een drukke week achter de rug te hebben , genieten we zaterdag en zondag van het gewone leven in The Village .

Zondagavond omstreeks 20.30 is het helaas alweer tijd om aan weggaan te denken . Altijd een pijnlijk moment ! We nemen net zoals we gekomen zijn de airportbus en rond 23.00 komen we aan bij Suvarnabhumi waar we om 02.05 de vlucht naar Doha hebben . Van Doha naar Brussel , zonder problemen tot we op Zaventem landen . Er blijkt iets mis te zijn met de besturing van de arm van de gatepoort waardoor we niet konden uitstappen . Je kan zeggen dat de luchtvaartmaatschappij er niets aan kan doen maar het toeval was voor ons toch wel net iets te groot . Qatar nummer 1 van de wereld ? Voor ons hebben ze er gelegen ! Na een dik half uur ging de deur eindelijk open en konden we er uit . En dan via VanderValk naar Antwerpen .

Tegen 15.00 staan we dan terug in Merksem en kan het aftellen weer beginnen ...

Ldry3.019.jpg

19:51 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, Uit en Thuis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende