19-11-17

Brussel-China

Na de No Go in Juli , gaat het er nu toch echt van komen : In Januari ga ik naar Shanghai ! De voorbije weken ben ik twee maandagen heen en weer gereisd naar Brussel voor mijn visum voor China . De eerste keer om mijn aanvraag in te dienen en de tweede keer was dan om het Visum af te halen . Natuurlijk heb ik dit gecombineerd met een rondje Geocaching in onze hoofdstad .
Beide keren ben ik met de trein naar Brussel gereisd , afgestapt in Brussel-Zuid en dan vandaar de fiets op .

Dag van aanvraag : Op mijn lijstje stond een gevarieerd rondje van Tradi’s , eerder opgeloste Mysteries en enkele makkelijke Multi’s maar mijn hoofddoel was natuurlijk het indienen van mijn aanvraag . Omdat je je aanvraag enkel via afspraak kan indienen , moest ik zorgen dat ik op tijd was voor mijn aanvraag waardoor ik slechts enkele caches van mijn lijstje heb kunnen doen . Ik fiets van het treinstation langs de rand van Brussel naar het China Visa Application Centre . Ik wist niet dat Brussel zoveel berg op berg af was . Bij het visumbureau aangekomen , ben ik mooi op tijd voor mijn afspraak . Bij het onthaal worden mijn documenten een eerste keer gecontroleerd om te zien of alles juist is ingevuld . Maar bij het tonen van mijn pasfoto’s , worden deze afgekeurd . Ondanks dat het officieel goedgekeurde pasfoto’s zijn , voldoen ze niet aan de eisen van China . De achtergrond op de foto’s is lichtgrijs en het moet wit zijn . De man aan het onthaal toonde me de weg naar het dichtstbijzijnde metrostation waar zo’n foto automaat staat met de vereiste witte achtergrond . Ik heb 45 minuten om over en weer te fietsen en pasfoto’s te nemen . Indien ik niet op tijd terug ben , is mijn afspraak verlopen en moet ik een nieuwe afspraak maken .

Ja , die Chinezen … Maar goed , ik zet een sprintje in naar het metrostation , neem de foto’s en sta na 30 minuten terug aan de balie waar ik dan doorverwezen wordt om plaats te nemen in de wachtzaal . Wanneer het dan mijn beurt is , worden de documenten een tweede keer gecontroleerd , moet ik nog enkele extra vragen beantwoorden en wordt ik een tweede keer geconfronteerd met de Chinese “piep” . Wat gaat u in China doen ? Een korte citytrip naar Shanghai met bezoek aan Disneyland . Ik had maar niet gezegd dat ik ging Geocachen want dat had waarschijnlijk nooit goedgekomen . En waarom gaat uw echtgenoot niet mee ? Wat moet je daar nu op antwoorden … Ik zie dan maar dat hij niet van Disney houdt en daarop moest de dame achter het loket zo hard lachen dat het ineens allemaal wat gemoedelijker werd . uiteindelijk moest ik mijn antwoord op papier zetten en ondertekenen en bijvoegen aan mijn aanvraag .

T was een heel gedoe maar mijn aanvraag is ingediend en over vier werkdagen is mijn visum klaar .

Van China rijd ik met de fiets richting Brussel-Noord waar ik dan de trein terug neem naar huis .

Dag van ophaling : Het ophalen van het visum is zonder afspraak en dus had ik een mezelf een weg uitgestippeld door Brussel . Van cache naar cache fiets ik naar het China Visa Application Centre . Het afhalen van het visum gaat heel wat vlotter . Na het aftekenen van het ontvangstbewijs en 126,55 Euro te betalen , heb ik mijn visum voor China . Shanghai , here we come !

Nu dit afgehandeld is , heb ik de hele dag de tijd om te cachen . Op mijn lijst vandaag toch wel enkele bijzonderheden . Ik begin de dag met een Wherigo gevolgd door een Virtual bij Manneken Pis . Vervolgens volgen er een paar korte Multi’s en enkele eerder opgeloste Mysteries . Ik eindig wederom in de buurt van Brussel-Noord met nog een paar Tradi’s en een Earthcache . Zeven verschillende cachetypes op 1 dag , alweer iets voor de statistieken .

We komen zelden in Brussel maar eigenlijk is het best een mooie stad . Na mijn cacherondje in onze hoofdstad neem ik de trein terug en kan het echte aftellen naar Shanghai , China beginnen .

De foto’s van mijn cacheavontuur in Brussel staan ook weer online .

BXL10.jpg

06:38 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, Geocaching, Uit en Thuis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-10-17

PD Laundry Thaiyim 3.0

Ondertussen zijn we weeral terug in België . Onze tijd in Thailand was weer veel te kort maar dat zal het altijd zijn . De afgelopen periode hebben we vooral bezig geweest met de nieuwe laundry in orde te brengen en bij deze kunnen we jullie dan ook melden dat we heel tevreden zijn met onze nieuwe thuis . Welkom bij PD Laundry Thaiyim 3.0 !

We zijn begonnen met de originele wasserij op de hoek van de S&P Mansion die we in Januari 2016 hebben overgenomen . Doordat het volledige gebouw verkocht werd en de nieuwe eigenaar grote renovatiewerken ging uitvoeren , moest iedereen in de Mansion verhuizen . Momenteel zijn de renovatie werken nog steeds bezig maar het begint al wel aardig vorm te krijgen .

Juli 2016 hebben we onze intrek genomen in het gebouw aan de overkant van de straat waar we net iets meer dan een jaar hebben gezeten .

En dan sinds 1 September 2017 zit de laundry in het nieuwe pand . Op 14 maanden tijd heeft Utan de volledige inboedel van de wasserij 2x verhuisd . Gelukkig had hij daarbij de hulp van buren en familie . We hadden graag geholpen met de verhuis maar er was nog genoeg werk over voor ons om te doen . We hadden tegen Utan gezegd dat hij gewoon moest zorgen dat de zaak terug kon draaien en dat hij de overige spullen gewoon allemaal in 1 kamer moest droppen . De rest zullen we dan achteraf wel zien .

Zondag 1 Oktober 16.30 , met flinke vertraging arriveren we dan eindelijk bij de laundry . Terwijl Utan de shop opent , doe ik met Philippe een rondje door de zaak en gaan aan de slag . Eigenlijk is het gewoon een kwestie van een tafel en en kast verzetten en bepaalde zaken een vaste plaats geven . Een uur later ziet het er al helemaal anders uit . Zoals steeds gaan we de eerste avond uit eten en Utan nam ons mee naar een nieuw Seafood restaurant een eindje verder in de straat . Na het eten keren we terug naar de laundry , kijken nog wat TV en wanneer ik begin te knikkebollen voor het scherm , is het tijd om te gaan slapen .

Maandag ochtend na het ontbijt gaan we gezamelijk inkopen doen . We gaan kijken voor een nieuwe sofa en een rek voor de dekbedden . De oude zetel en dekbeddenrek zijn niet mee verhuisd omdat deze totaal versleten waren . Na de middag worden de nieuwe spullen geleverd en ga ik nog wat verder met klussen . Een nieuwe laundry betekent dat er ook weer nieuwe klusjes zijn en ook onze cache "The Laundry Box" moest nog in orde gebracht worden . Nu waren er twee mogelijkheden : De huidige archiveren en een nieuwe indienen of verhuizen en aanpassen . Ik heb gekozen voor het laatste en na de aanpassing van de coordinaten is de cache nu terug te vinden op exact 31,8 meter van zijn vorige locatie .

Tegen 's avonds ziet alles er tip top uit en koken we voor de eerste keer in onze nieuwe keuken .

Dinsdag : Nu binnen alles in orde is , gaan we naar de tempel voor onze dankbaarheid te tonen en ons respect te getuigen aan Buddha . Daarvoor gaan we naar de Sawang Boriboon Tempel in Naklua . Waarom naar een tempel gaan in Naklua zou je denken maar deze tempel behoort tot de Sawang Boriboon Foundation . De Foundation is een Thai-Chinese Buddhistische non-profit humanitaire organisatie . Ze voeden de armen en voorzien in gratis onderwijs voor zij die geen schoolgeld kunnen betalen . Daarom gaat Utan naar deze tempel om zijn steentje aan de gemeenschap bij te dragen . Utan heeft ons al vaker meegenomen naar deze tempel dus we beginnen het proces al een beetje te kennen . Wierookstokjes , lampenolie en kaarsen maken deel uit van het ritueel . Na ons bezoek aan de tempel passeren we nog even langs de markt en rijden daarna terug naar Pattaya waar we de verdere dag doorbrengen in de laundry . 's Avonds eten we home made Sukiyaki . Voor diegene die Sukiyaki niet kennen , dit is een Japans eenpansgerecht waarbij groenten en vlees worden gekook in een bouillon . Echt makkelijk en echt lekker !

Woensdag : Vandaag pak ik de buiten aan . Alle planten zijn mee verhuisd maar ze hadden wel een beurt nodig . Heel de voormiddag zit ik tussen het groen . Stuk voor stuk krijgen de plantjes de nodige aandacht en het resultaat mag er zijn . Het terras is niet enkel om de was te drogen , het is er nu ook gezellig om te zitten .

Naast de bestaande potten die mee verhuisd zijn , stonden er twee legen waterschalen die niet gebruikt werden . Utan had er graag waterplanten in gehad maar dan krijg je last van muggen . No problem , we put fish inside , fish eat musquito ! Terwijl ik op zoek ga naar de waterlelies , vullen Phil en Utan de schalen . Wanneer ik terug ben zit er niet alleen water in de schalen maar zwemmen er ook al visjes in . Enkel nog de planten erin zetten en klaar .

Nu het terras zo mooi is wilde ik er graag nog een laatste element aan toevoegen . Ik heb altijd gezegd dat ik graag Orchideeën wou en dus ben ik gaan kijken bij het tuincentrum hier in de buurt . Ik kwam terug thuis met 1 Dendrobium maar dat was een beetje miniem en dus zijn we met z'n drietjes terug gereden . Met drie is kiezen veel moeilijker en omdat we het niet overeen kwamen welke kleur , hebben we dan maar gelijk alle kleuren gekocht .

Donderdag 5 Oktober : Vandaag is het Wan Oak Phansa . In Juli heb ik Khao Phansa , het begin van de Buddhistische Lente , bijgewoond in Rayong . Vandaag komt er een einde aan deze drie maand durende periode van vasten en meditatie . En daarmee komt er ook een einde aan het reisverbod voor de monniken . Wan Oak Phansa geeft traditioneel ook het einde van het regenseizoen aan . Wan oak Phansa is een Buddhistische feestdag en net zoals voor elke Buddhistische feestdag geld er vandaag een alcoholverbod .

's Avonds trekken we naar Pattaya City en gaan bij de Beer Garden eten . Ook in de restaurants wordt er geen alcohol geserveerd en bars zijn gesloten . Dat maakt van Walking Street , de uitgaansbuurt van Pattaya , een bijna uitgestorven straat .

Vrijdag 6 Oktober : Vandaag zijn we samen naar Big Buddha Hill getrokken . Een bezoekje aan Wat Phra Yai staat steevast op mijn lijstje . Vorige keer was al speciaal met mijn ontmoeting met de slang maar dit bezoek is nog veel memorabeler .

De dag na Wan Oak Phansa is het begin van de Kathina periode . Op deze dag gaan de mensen traditioneel naar de tempel voor het gebed en om een donatie te doen . Dit gaat gepaard met een alms giving ceremonie “Tak Bat Thevo” . Tijdens deze ceremonie worden de giften , bestaande uit eten , verzorgingsproducten en geld aan de monniken overhandigd . Ook wij hadden pakketjes samengesteld om uit te delen . Hierin zaten onder andere noodles , melk , tandpasta en zeep .

Na het overhandigen van onze giften maken we onze ronde met kaarsjes en wierook en branden een speciaal kaarsje voor onze persoonlijke Buddha , diegene die overeen komt met onze geboortedag . Voor mij en Philippe is dat woensdag (daytime) en voor Utan is dat zondag . In ruil voor een kleine gift kan je bij een monnik een polsbandje of Sai Sin laten ombinden . Het is een ceremonieel touwtje dat een soort zegening inhoudt . Er bestaan verschillende kleuren , witte voor speciale gelegenheden en feestdagen zoals vandaag dus en daarbuiten heeft elke monnik binnen een tempel zijn eigen kleur . Een Thai draagt de Sai Sin doorgaans drie dagen en verbrandt het daarna voor een Buddha-altaar . Als Falang zijnde wil je de Sai Sin natuurlijk zo lang mogelijk houden en dat kan .

Na ons bezoek aan Big Buddha Hill keren we terug naar de laundry om de shop te openen .

's Avonds hebben we een Geocache eventje ter ere van de nieuwe laundry . En dat is eigenlijk ook het enige Geocache moment voor dit keer . Maar het was ook niet de bedoeling dat dit een Geocaching vakantie zou worden en eentje is genoeg om toch weer de extra kilometers op de teller te krijgen .

Na al een drukke week achter de rug te hebben , genieten we zaterdag en zondag van het gewone leven in The Village .

Zondagavond omstreeks 20.30 is het helaas alweer tijd om aan weggaan te denken . Altijd een pijnlijk moment ! We nemen net zoals we gekomen zijn de airportbus en rond 23.00 komen we aan bij Suvarnabhumi waar we om 02.05 de vlucht naar Doha hebben . Van Doha naar Brussel , zonder problemen tot we op Zaventem landen . Er blijkt iets mis te zijn met de besturing van de arm van de gatepoort waardoor we niet konden uitstappen . Je kan zeggen dat de luchtvaartmaatschappij er niets aan kan doen maar het toeval was voor ons toch wel net iets te groot . Qatar nummer 1 van de wereld ? Voor ons hebben ze er gelegen ! Na een dik half uur ging de deur eindelijk open en konden we er uit . En dan via VanderValk naar Antwerpen .

Tegen 15.00 staan we dan terug in Merksem en kan het aftellen weer beginnen ...

Ldry3.019.jpg

19:51 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, Uit en Thuis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-10-17

Delayed

Na een jaar in de laundry zijn we nog maar eens moeten verhuizen . Derde keer , goeie keer zullen we maar denken . Ondanks dat we er echt wel onze thuis van gemaakt hadden , wisten we dat het maar een tijdelijke oplossing was . We hadden het pand voor een jaar en daarna konden we eventueel verlengen maar de eigenaar wilde liever verkopen . Het pand was eigenlijk ook gewoon veel te groot . Tijdens onze Zomervakantie zijn we samen met Utan naar een ander pand gaan zien : Een nieuwbouw , slechts twee huizen verder naar links met de 7-Eleven nog steeds recht over de deur . Het is een losstaand pand met twee verdiepen waarvan wij het gelijkvloers hebben . Het eerste verdieping is verhuurd aan een Thaise familie . De nieuwe laundry bestaat uit het winkelgedeelte / leefruimte met keuken , twee slaapkamers met elk een eigen badkamer en een appart washok voor de wasmachines . Vooraan hebben we een mooi terras om de was te drogen en waar we gezellig buiten kunnen zitten . De nieuwe huisbaas is super tevreden met een Falang als huurder en we weten nu ook zeker dat we dit pand voor een langdurige periode kunnen huren . Wanneer we in Juli waren gaan kijken , waren ze nog bezig aan de badkamers . Eind Augustus zou alles af moeten zijn en 1 September kregen we de sleutel . Samen met zijn zus en schoonbroer heeft Utan de hele verhuis geregeld en vandaag 1 maand later kunnen we eindelijk zelf eens te gaan kijken naar onze nieuwe stek .

Vrijdag 29 September : Na de avondspits zijn we naar het Van der Valk Brussels Airport gereden waar we wederom gebruik maken van de Park-Sleep-Fly formule . We genieten weer van een upgrade en volgen de gouden streep naar de executive floor . Op de kamer kijken we nog wat TV en controleren onze wekker nog eens alvorens we gaan slapen .

05.00 Zaterdag 30 September : Douchen , klaarmaken en om 05.30 zaten we op de shuttle naar de luchthaven waar we tien minuten later aankomen . Begrijpen wie begrijpen kan maar ondanks dat we thuis al ingecheckt waren , moesten we eerst langs de Qatar incheckbalie om onze thuis geprinte boardingpassen om te wisselen voor de standaard instapkaart . Vervolgens gaan we door de douane , gaan op zoek naar een snel ontbijtje en begeven ons naar de gate waar we wachten op onze boarding naar Doha . De boarding was voorzien voor 07.25 maar wegens "een probleem" , zitten we al snel met 30 minuten vertraging . Het boarden verloop erg chaotisch . Stilstaan gaat mijn voet niet goed af en ik besluit om gewoon terug te gaan zitten en te wachten tot er schot in de zaak komt . Eens in het vliegtuig , krijgen we de melding dat door het slechte weer in Doha , de luchthaven gesloten is en zo komt er nog een uur vertraging bij . Om 10.05 , met meer dan 1,5 uur vertraging , komt Qatar dan eindelijk van de grond en beginnen we aan het eerste deel van onze vlucht naar Bangkok . Met slechts een overstaptijd van 95 minuten in Doha , belooft het best spannend te worden ...

Qatar , Airline of the year 2017 ? We zijn benieuwd want met wat we tot nu toe ervaren hebben , scoren ze niet echt hoge punten . Oke , aan de vertraging kunnen zij ook niets doen maar voor onze eerste keer met Qatar was dit niet echt een goed begin .

De vlucht zelf verloopt vlekkeloos , de service aan boord is top ! Ze moeten echt niet onderdoen voor Thai .

Tegen 17.00 naderen we Doha Airport . Vanwege het drukke luchtverkeer krijgen we geen toelating om te landen waardoor we nog zo'n half uur rondjes blijven draaien boven Doha . Om 17.35 staan we eindelijk aan de grond . In het luchthaven gebouw aangekomen , worden we opgewacht door een host van Qatar met de mededeling dat alle passagiers met connecting flight naar Bangkok even opzij moeten wachten . Samen met 18 lotgenoten wachten we vol spanning af . We hopen dat we via een achterpoortje naar de gate voor Bangkok geloodst gaan worden maar niets is minder waar . Onze vlucht is vertrokken zonder ons . Onze tickets zijn al omgeboekt en we vertrekken met de volgende vlucht om 01.35 naar Bangkok maw we zitten 8 uur vast in Doha . Qatar heeft een hotel geregeld voor alle gestrande passagiers waar we kunnen relaxen en te eten krijgen . Na zo'n 10 minuutjes met een bus komen we bij het 5***** Oryx Rotana Doha hotel . We brengen eerst de wereld op de hoogte van onze situatie en verwittigen Utan , Sandra en Marc van de planwijziging en dat we , in plaats van om 04.30 , pas zondag namiddag zullen arriveren ...

Maar goed , we zijn hier nu dus kunnen we er maar beter het beste van maken . Na een verfrissende douche gaan we een hapje eten en terwijl we wachten op onze smoked Arabian chicken , open ik de Geocaching app . We wisten dat er vlak bij de luchthaven een cache ligt maar dat er eentje voor de deur van het hotel lag , dat was het leukste nieuws dat we de afgelopen uren al hebben gekregen . Na het eten gaan we even kijken of we de cache kunnen vinden en nemen tegen 21.30 de bus terug naar de luchthaven waar we onze tweede Doha cache loggen . Terug in het luchthavengebouw gaan we gelijk door de paspoortcontrole en verkennen vervolgens de taxfree van Doha Airport .

Om 00.00 begeven we ons naar de gate waar we wachten om te boarden en om 01.35 beginnen we aan onze vlucht naar Bangkok . Wederom is de service aan boord van prima kwaliteit . Eigenlijk valt Qatar best mee , we hebben gewoon pech gehad met de vertragingen .

12.30 Bangkoktijd , 8 uur later dan voorzien , staan we dan eindelijk op Suvarnabhumi Airport en vanaf hier kennen we de weg . Door de paspoortcontrole , via de internetwinkel naar de uitgang waar Utan ons stond op te wachten . Even nog een hapje gegeten en dan met de bus naar Pattaya . Om 16.30 komen we dan eindelijk aan bij de nieuwe laundry . Normaal gezien hadden we vandaag een CITO event at the beach met Sandra en Marc en Dave maar in de plaats daarvan begin ik aan mijn persoonlijke opruimactie in de wasserij .

Sawatdee Khab vanuit de nieuwe PD Laundry Thaiyim !

LDRY3.0.jpg

17:41 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, Uit en Thuis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

31-07-17

Disney Summer

T is dan wel niet Shanghai Disneyland maar afgelopen weekend zijn we naar Disneyland Parijs geweest . Net zoals bij mij het geval was in April , is dit voor Philippe de eerste keer in 4 jaar dat hij terug in DLP komt .

Vrijdag avond , na dat de drukte op de Antwerpse Ring was afgenomen , zijn we richting Parijs vertrokken waar we na een vlotte rit om 21.30 aankomen bij het Ibis hotel St Denis . Even inchecken en daarna gaan we nog een kleinigheidje eten . Niet mijn favoriete keuze maar het werd een Quickske . Wat je tegenwoordig steeds vaker ziet , is dat je bij een bestelzuil je bestelling moet ingeven en dan naar de toog gaan om je bestelling af te halen . Omdat we enkel cash bij ons hadden , vroegen we of we op de ouderwetse manier konden bestellen . Nee , enkel via de terminal ! Blijkbaar kan je bij afronding van je bestelling ingeven dat je cash wenst te betalen . Terwijl wij onze bestelling ingeven , gaat de kassierster gezellig verder met haar smartphone . Met ons ticket gaan we naar de balie waar we dan nog zo'n 10 minuten mogen staan wachten op onze burgers . Uiteindelijk is onze bestelling klaar en dat was het dan . Als ze iets meer met haar job bezig had geweest ipv haar telefoon dan had ze geweten dat wij nog niet betaald hadden . Bedankt voor de gratis burgers en een tien op tien voor prijs-kwaliteitsverhouding ! Nadien gaan we terug naar het hotel , surfen nog wat op de social media en gaan daarna slapen .

Zaterdag morgen zijn we op ons gebruikelijke uur wakker . Na het ontbijt rijden we van Ibis St Denis naar Ibis Val D'Europe waar we iets voor 09.00 aankomen . We droppen de auto op de parking en gaan te voet van Val D'Europe naar Disney . Onderweg pikken we 3 caches op en komen zo net na tienen aan bij de Studios . Rattatouille en Mickey and the Magician staan boven op het lijstje . Verder lopen we ons ouderwetse rondje door de Studios , komen Matthew tegen bij Cinemagique en kijken een stukje Star Wars gedoe .

's Middags gaan we eten bij Vapiano in de Village . Hoe het me de vorige keer was bevallen , zo hard was het vandaag tegengevallen . Na de lunch gaan we door de winkeltjes van de Village richting Disneyland .

Ook hier doen we het klassieke rondje doorheen de verschillende landen en belanden zo in Adventure Land bij de vernieuwde Pirates . De nieuwe toevoegingen zijn leuk en verder ziet alles er weer picobello uit . Iets later op de middag hebben we een korte ontmoeting met Aaron en kijken samen naar de prinsessenshow . In afwachting van de parade gaan we nog wat drinken en nemen alweer afscheid van Aaron . Eens de parade gepasseerd is , gaan we naar de uitgang , laten Disney achter ons en wandelen terug naar Val D'Europe waar we inchecken bij ons hotel .

Bij het hotel gekomen , kon de receptionist geen reservatie vinden op onze naam . Bleek dat we in het verkeerde hotel stonden en dat gebeurde hier wel vaker , zei de man . Naast Ibis Val D'Europe zit er een Ibis Budget . Beide hotels zitten in het zelfde gebouw , je moet het maar weten . Bij de juiste receptie lag onze kamersleutel al klaar en konden we al snel naar de kamer . Even wat opfrissen en vervolgens gingen we nog een paar caches scoren alvorens we gingen eten . Voor het avond eten was de keuze snel gemaakt en zoals steeds hebben we weer goed gegeten bij Hippo . Als afsluiter van de dag drinken we nog een kopje thee op het hotel en dan is het alweer bedjestijd .

Zondag : Na het uitchecken gaan we een broodje eten bij de Sandwicherie bij het RER station . Na het ontbijt rijden we naar Bussy-St-Georges waar een mooi reeksje caches ligt . Een van de caches brengt ons een toch wel heel bijzonder plekje namelijk de Fo Guang Shan Tempel . Deze Buddhistische tempel is de grootste Buddhistische tempel van Europa . We waren een beetje terughoudend om binnen te gaan maar een vriendelijke dame deed teken om binnen te komen en we kregen een korte rondleiding . Om 10.00 was er een dienst en als we wilden mochten we deze bijwonen maar daar bedankten we vriendelijk voor . Na ons respect te hebben getoond aan Buddha zetten we onze wandeling door Bussy voort . En zo is nog maar eens gebleken dat Geocaching je op plekjes brengt waar je anders niet eens van zou weten dat ze bestaan .

Tegen 11.00 komen we terug bij de auto en omdat we de grote verkeersdrukte voor wilden zijn , besluiten we om de terugreis in te zetten . Het verkeer rijdt nog vlot en zonder fileproblemen komen we weer terug thuis in Merksem . En daarmee zit de laatste vakantiedag er op .

Disney was wel weer leuk maar na een paar uurtjes hebben we het wel weer gezien . Omdat ik een jaarpas heb , gaan we met Halloween en Kerst nog wel eens terug maar eigenlijk hebben we veel meer genoten van de dorpjes rond Disney , het Geocachen en natuurlijk als absolute hoogtepunt ons bezoekje aan de Fo Guang Shan Tempel . De foto’s van Disney zijn niet de moeite en de andere komen later nog in een gezamenlijk album . En dan nu terug aan t werk !

Philmagic.jpg

08:36 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, Disney, Geocaching, Uit en Thuis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-07-17

PD Laundry Thaiyim , One Year Later

We gaan nu al heel wat jaren naar Thailand en zitten ondertussen meer dan een jaar in de laundry . De Village ligt op minder dan 1kilometer van het drukke toeristische centrum . Het leven dat we hier ondertussen opgebouwd hebben , kan je totaal niet meer vergelijken met het beeld van wat de doorsnee toerist te zien krijgt . We voelen ons hier meer dan ooit thuis maar dat wil niet zeggen dat het hier allemaal rozengeur en maneschijn is . Hoe is het om als buitenlander in een totaal andere leefwereld te wonen ? Wat schuilt er achter die eeuwige glimlach ? Het is een façade die moeilijk te doorbreken is . Om mee te draaien in de mallemolen van het leven hier zijn er een paar dingen die je moet weten .

De Falang : Farang of Falang , omdat ze de “R” niet deftig kunnen uitspreken , wordt algemeen gebruikt om een blanke buitenlander aan te duiden . De Thai in de toeristische centra zien je heel anders aan . Voor hen ben je een Falang die op vakantie is en hopen dat je bij hen je geld komt uitgeven . Phil heeft dat zelf nog ervaren tijdens zijn 3 dagen Phuket . Zo'n vakantie is leuk en ontspannend maar daar stopt het dan ook . Anderzijds weg van de toeristen , in Rayong en Ban Phe , heb ik dan weer een heel ander Thailand leren kennen . Hier heb je als buitenlander hoog aanzien . Kinderen komen op je af om je eens goed te bestuderen of bewonderen , het is maar hoe je het bekijkt . Het is ook niet ongewoon dat een totaal wildvreemde Thai je even aanraakt , wat geluk zou brengen , of met je op de foto wilt . Zo ben ik in Ban The met een heel gezin op de foto gemoeten . Als je ook nog eens grote oren hebt , is het helemaal compleet . Phil wordt regelmatig gevraagd om op de foto te gaan . Voor hen de Buddha in eigen persoon .

Bij het horen van Falang weet je meestal gelijk dat het over jou gaat . Tenzij je op de fruitmarkt loopt . Falang is ook de Thaise benaming voor Guave . Zie je hem al komen ? Falang eat Falang ! Dit is een veel gemaakt grapje maar over het algemeen mag je er van uit gaan dat wanneer je Falang hoort dat het goed bedoeld is .

Een Falang binnen de familie is een absolute status . Ze zijn enorm trots om aan familie en buren te tonen dat ze omgaan met een Falang en brengt ons gelijk bij het volgende punt .

Er is veel afgunst en jaloezie . De Thai hebben een echte roddelcultuur .Thais doen niets liever dan roddelen . Iedereen wordt goed in het oog gehouden en het gebeurt dus regelmatig dat een buurvrouw de laundry binnen valt met de laatste roddels . De sociale controle is hoog . Uiterlijke vormen van rijkdom zijn hier zo goed als onbestaande . Vandaar dat de Thai ook weinig belangstelling hecht aan het uiterlijk van een huis . Aan de andere kant is respect een belangrijke pilaar in de samenleving .

Een Thai zal nooit over je benen stappen als je languit op de grond zit of in de zetel . Voor hen bijzonder onbeschoft om dit wel te doen . Ze zullen trouwens ook steeds het hoofd buigen als ze passeren en jij veel “lager” zit dan hen . Een Thai zal dus zelden “uit de hoogte doen”. Daarbij horend mag je nooit met je voeten naar iemand toe wijzen en al zeker niet naar Buddha ! Als je naar een tempel gaat , moet je steeds op je knieën zitten met je voeten naar achter . Dit telt ook voor wanneer je een Buddha altaar in huis hebt . Dit was trouwens het eerste punt wat Utan zei bij het inrichten van de kamer . We hebben de plaats van het bed moeten aanpassen zodat we niet met onze voeten in de richting van Buddha liggen .

Een Thai is van nature bijzonder preuts . Je zou het anders verwachten , maar een Thai zal zich nooit naakt laten zien en vakkundig via handdoek technieken alles weten te verbergen . Ze kunnen het trouwens ook niet waarderen als westerlingen zich “te naakt” kleden .

Dit zijn slechts een paar “spelregels” in het dagelijkse leven hier . Maar er zijn ook vreemdere gewoontes . Cijfers en plastieken zakjes controleren hier het dagelijkse leven . Ze zoeken heel vaak het geluk in cijfers . Overal worden cijfers “gezocht” in toevalligheden . 2 Keer per maand is er een lottotrekking . De dagen daar voor is men druk bezig met het zoeken naar loterij biljetten met de juiste cijfers . Een heel ander cijfer is het aantal plastieken zakjes . Alles maar dan ook alles wordt in zakjes verkocht . Niet enkel etenswaren maar ook drankjes worden verpakt en drink je uit een zakje . En bij de supermarkt lijkt het wel een wedstrijd om ter meeste zakjes gebruiken . Zelf doe ik hier niet aan mee . Ik heb altijd mijn herbruikbare boodschappentas bij . Het is een kleine moeite , en ook al kijken ze soms vreemd , je wordt dan meestal wel bedankt voor dit gebaar .

Nog zo’n typisch voorbeeld van absurditeit is de apotheker , al is deze wel een beetje dubbel . Voor elk kwaaltje kan je naar de apotheker en die geeft dan wat pillen mee . Geen volledige verpakkingen , gewoon een beperkt aantal zodat je achteraf ook niet met overschot zit . En dit alles zonder voorschriften . Gewoon even langs de Farmacy en slikken .

Overal waar je hier komt staat de TV op . ’s Morgens het eerste wat ze doen is de TV aanzetten . Thaise televisie is ook een geval apart . Thailand is een land met gigantisch veel webcams . Het nieuws op TV is trouwens voor een groot gedeelte opgebouwd uit webcambeelden . En ondanks dat deze beelden niets verdoezelen is er geen zichtbaar geweld op TV . Heel veel zaken worden troebel gemaakt zodat je het niet kan zien en ook in soaps mogen moorden en geweld niet getoond worden . Een vechtpartij in een Thais feuilleton ziet er dan ook heel fake uit .

Dit zijn allemaal kleine dingetjes waar je je gemakkelijk kan aan aanpassen maar er zijn ook dingen die iets moeilijker liggen zoals ongedierte . Mieren , Kakkerlakken en allerlei groottes van Hagedissen en Gekko’s . Ongedierte zit er altijd , hoe proper je ook bent . De eerste Kakkerlak die mijn pad kruiste zal, ik niet gauw vergeten maar gelukkig leer je daar mee omgaan en schrik je ook minder vaak als je zo’n beestje ziet . Een hagedis af en toe daar wen je ook wel aan maar de ergste plaag zijn mieren . Ze zijn niet te stoppen ! Nu hebben we hier een goed en effectief werkend product tegen die kleine ellendelingen maar dat kan je natuurlijk ook niet overal gebruiken . Alles van voedsel moet je echt hermetisch afsluiten of in de koelkast bewaren want anders zit het vol mieren .

En dan als laatste en toch wel het moeilijkste punt is “Wat als” bestaat niet . De grootste aanpassing is het stoppen met “denken”. Van nature uit willen wij alles plannen en steeds maar denken hoe en wat . Een Thai begint pas te denken als er een probleem zich voor doet . Wij hebben daar heel veel moeite mee en dan vooral ik flip hier op maar anderzijds word je d’r ook veel rustiger van in je hoofd . No problem , geen stress ! En ik vermoed dat dit ook één van de grootste aanpassingsproblemen is telkens we terug in België zijn .

Het lijkt misschien allemaal wat veel maar eerlijk waar zo erg is het allemaal niet hoor ! Eigenlijk word je constant geconfronteerd met de eigenaardigheden van de Thaise levensstijl . Het is hoe je er mee omgaat dat bepaalt of je hier kan aarden of niet . Ondertussen zijn we terug in België en kan het aanpassen weer beginnen . Veel tijd om aan te passen gaan we wel niet hebben want over minder dan 8 weken zijn we terug thuis !

Naast onze tijd in de Village komen we natuurlijk ook nog wel eens buiten . Eigenlijk trekken we er wel bijna dagelijks op uit . Phil en Ut op de brommer en ik op mijn fiets ... Het lijkt wel een liedje van Clouseau .

Een bezoekje aan één van de vele markten is altijd een belevenis . Verser dan op de markt kan je het niet hebben . Groenten en fruit maar ook vlees en verse vis en dan bedoel ik echt verse vis , van het soort dat nog ligt te spatteren op de toonbank .

Big Buddha Hill staat ook steeds op mijn lijstje . Niet alleen omdat onze eerste Thaise cache hier ligt maar ook gewoon omdat dit zo'n mooie plek is . Maar dit bezoekje was toch wel heel bijzonder . Ik weet dat er slangen zitten op Big Buddha Hill . Vorig jaar is er nog een Python weggehaald van 5 meter . Maar ik ben zelf nog nooit een slang tegen gekomen tot vandaag . Door de overvloedige regen van de afgelopen nacht , komen de dieren uit hun schuilplaats en zo stond ik plots oog in oog met mijn eerste slang . Het beestje zag er vrij onschuldig uit maar bleek achteraf toch tot een gevaarlijkere soort te behoren . Toch maar oppassen in het vervolg !

Tijdens mijn fietstochtjes kom ik ook wel nog wel eens in het toeristische deel van Pattaya en het is werkelijk een totaal andere wereld . En dan merk je gelijk weer dat het hier eigenlijk maar om één ding draait . Maar als je ze duidelijk maakt dat je geen toerist bent maar hier woont , in de ruime zin van het woord , gaan ze zich gelijk anders gedragen . Afgelopen week was het volleybal kampioenschap en Thailand moest spelen . Donderdag was ik niet thuis en toen hadden ze gewonnen . Vrijdag had ik mee gekeken en toen verloren ze helaas . Daarop zei Utan al lachend "You go outside when Thailand play !" en dus ging ik wat winkeltjes kijken op de Pattaya Night Market . Daar word je al gelijk aangeklampt maar ik zei dat ik niks ging kopen en gewoon wat wou kijken en daarop werd ik verder gerust gelaten . Op de markt stond ook de TV op het volleybal en dus vroeg ik hoe ze er voor stonden en deed mijn verhaal dat ik buiten gevlogen was . De dame moest daar zo hard om lachen dat ze me aanbood om mee te kijken . Uiteindelijk heb ik toch nog iets gekocht op de markt en Thailand won de wedstrijd . Bijgeloof of niet , bij deze ben ik voorgoed verbannen van huis als Thailand speelt .

Wordt vervolgd !

De foto’s van onze tijd in Pattaya staan ook weer online .

Ldry0703.jpg

08:26 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, Uit en Thuis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-07-17

Ban Phe & The Blue Bike Trail

Na mijn Discover Thailand-Geocaching trip naar Rayong is het tijd voor mijn volgende ontdekkingsavontuur . Dit keer gaat de reis naar Ban Phe , een kustplaats op weg naar Koh Samed , eveneens in de provincie Rayong .

Maandag morgen om 08.00 werd ik opgehaald door de buurjongen en beginnen we aan de rit langs de ondertussen welgekende weg . Dank zij het vlotte verkeer en de goede driverskills , komen we na een goed uurtje aan in Tapong bij het beginpunt van het Blue Bycicle Trail .

Het Blue Bycicle Trail bestaat uit 65 caches over een traject van ongeveer 25 kilometer . Ik begin op het kruispunt waar ik afgezet ben bij nummer 1 en sla zo de straat naar het strand in voor de nummers 2 tot en met 4 . Tussen 4 en 5 ligt mijn hotel , het Sea Sand Sun Resort , en dus ga ik eerst inchecken . Ik had aangegeven dat ik al vroeg zou arriveren en aan de receptie kreeg ik het heuglijke nieuws dat mijn kamer al klaar was . Even de overtollige last afgooien en dan ga ik verder met nummer 5 . Nummer 6 brengt me bij het begin van Beach Road en vanaf hier gaat de route voor 11 kilometer langs de kustlijn . Het lijkt wel Belgisch Herfstweer , er staat een stevige wind en de zee is onstuimig . Op een enkele koe na valt er dan ook weinig volk te bespeuren op het strand . Mijn tocht gaat verder tot bij nummer 10 waar ik bij de pier kom . De inslaande golven leveren een mooi tafereel op en dus hou ik een klein fotomomentje . Het wordt al gauw een hele fotoshoot en het decor onder de pier is werkelijk prachtig dat ik de camera op zelfontspanner zet en zelf op de foto ga . Na mijn korte pauze bij de pier gaat het verder tot bij nummer 15 . Deze wijkt af van de voorgaande caches . Het is een grote box bij een Scandinavische boekenwinkel en er zit bovendien een TB in . De arme stakker zit hier al een paar maanden te wachten dus besluit ik om hem mee te nemen . Bij nummer 20 komen we bij de eerste en tevens enige 7eleven langs het hele traject . How do people survive here ? In Pattaya heb je zowat een 7eleven op elke hoek van de straat , het is dan ook onze favoriete buurtwinkel . Gelukkig zijn er langs het strand wel andere kleine minimarktjes om me te voorzien van het nodige drinken .

Tussen 22 en 23 heb ik in volgende tussenstop bij Haad Mae Ramphueng . Dit is het middelpunt van Beach Road , je hebt hier een mooi pleintje met palmbomen en zicht op de witte stranden . Deze plek is erg in trek bij de toeristen maar vandaag dus niet . De sterke wind op het strand doen het zand opwaaien en het lijkt wel of mijn benen gezandstraald worden . Op dit punt ligt trouwens een extra cache die niet van de Bike trail is . Vervolgens gaat de weg langs de kust verder tot aan nummer 34 en daar draait het trail landinwaarts . Bij nummer 38 kom ik aan een verlaten gebouw . Deze cache heeft een hogere moeilijkheidsgraad maar zelfs met de hint kan ik hem niet vinden . Na een twintigtal minuten zoeken en nog steeds niks , begin ik de logjes te lezen . Sandra en Marc konden deze niet vinden en dus stuur ik een berichtje naar de CO en de FTF in de hoop op een snel antwoord . Terwijl ik wacht in de schaduw maak ik van de gelegenheid gebruik om het zweet van mij af te vegen en wat extra zonnecrème aan te brengen . Aan de kust stond er een stevige maar verkoelende bries maar nu ik weg ben van de kust , is ook die wind weggevallen en dat voel je gelijk . Omdat ik een kwartier later nog geen antwoord heb gekregen , besluit ik om verder te gaan want het wordt ondertussen ook alleen maar later .

Bij nummer 43 slaat het trail links af voor het laatste stuk . Ondertussen zijn we al na de vijven , over een uur begint het donker te worden en ik moet ook nog terug naar het hotel geraken . En zo strand ik bij nummer 45 van de Blue Bike Trail . De laatste 20 zullen voor morgen zijn . Ik heb nu andere zorgen : Terug naar het hotel geraken en Guillaume maakt zich dan weer zorgen over het avondeten . Terwijl ik verder loop in de hoop een Bahtbus tegen te komen stopt er een grote pick-up . Een Thaise dame , zeer vloeiend Engelssprekend , en haar zoon waren op weg naar huis en vroegen of ze me een lift konden geven . Zo'n aanbod kon ik niet afslaan ! Onderweg kreeg ik te verstaan dat hier een enkele Batbus rijdt tijdens de schooluren . In het hoogseizoen rijden er wel meer maar het is laagseizoen nu en deze periode van het jaar is het hier bijna uitgestorven . Daarop volgde gelijk het aanbod of ik met hen mee wilde voor het avondeten maar daarvoor bedankte ik vriendelijk . Achteraf bezien misschien een domme beslissing want hoe vaak krijg je zo'n kans .

Tegen 18.30 word ik aan het hotel afgezet . Khob Khun Khab , 1000 maal dank ! Nu maar eerst gaan douchen en eigenlijk was dit de hoofdreden waarom ik het avondeten afsloeg . Ik voelde me zo vuil dat ik zo echt niet met die mensen aan tafel wilde gaan . Al het vuil van me afgespoeld , ga ik op zoek naar eten . Toen ik vanmorgen naar het hotel liep , passeerde ik een kippenkraam . Nu maar hopen dat ze nog open zijn . En ja hoor , een heerlijk gebraden kippetje met rijst . Guillaume helemaal gelukkig want we gaan niet verhongeren meer zelfs we nemen nog een ijsje achteraf . Na de maaltijd koop ik nog wat extra drinken voor op de kamer en daarmee loopt dag 1 op haar einde .

Dinsdag morgen , na een goede nachtrust , maak ik me klaar voor het ontbijt . Ik had ontbijt in het hotel en daar was ik heel blij mee . Zo hoefde ik me daar al geen zorgen over te maken . Bij het ontbijt aangekomen , was ik helemaal alleen . De receptioniste zei : All for you , you eat everything ! Hahaha ... Me joking you ! Maar het kwam er wel op neer . Er stond een volledig ontbijtbuffet klaar voor mij alleen . Na het ontbijt pak ik mijn spullen en check uit . Om 08.30 ga ik op pad . Klaar voor dag 2 met een goed gevulde maag , een pak zwaardere rugzak en nog 21 caches te gaan .

Ik had gisteren avond nog een berichtje gekregen ivm de niet gevonden nummer 38 dus wilde ik die nog een keer gaan proberen . In de hoop een Bahtbus te vinden die me een eind zou kunnen meevoeren , ga ik op pad . Niet veel later passeert er een bus en dus spring ik aan boord . De bus gaat echter maar tot halverwege en dus moet ik alsnog de andere helft te voet doen . Maar goed , met de extra verkregen info en slechts 1 doel voor ogen , ga ik er volledig voor . Terug bij het verlaten gebouw gekomen , duurt het nu slechts enkele minuten alvorens ik de cache in handen heb . Hoe heb ik hier gisteren zo over kunnen zien ? Ik log trouwens nog een STF ook dus dat maakte het nog net iets meer de moeite om terug tot hier te komen . Terwijl ik een berichtje stuur naar Sandra en Marc met het heuglijke nieuws , stopt er een auto of hij me kan helpen . Nou , dit sla ik niet af natuurlijk en zo bespaar ik mezelf weer heel wat kostbare tijd en energie . Bij de nummer 43 van gisteren scheiden onze wegen . De man moet rechts af richting Koh Samed pier en dus vervolg ik mijn weg linksaf te voet verder en pik de draad op bij nummer 46 . De volgende 10 caches gaan vlot en alvorens ik verder ga langs de route , houd ik een kleine tussenstop bij een tempelschool . Lachende gezichten en een constant weerklinken van het woord Falang maken duidelijk dat het over mij gaat .

Na mijn korte tussenstop zet ik het Blue Bike Trail verder . Met minder dan 10 caches te gaan komt het einde in zicht maar mijn oog valt vooral op de dreigende onweerswolken die voor mij opduiken . Bij nummer 57 begint het te druppen en van de drup in de regen kom ik bij 58 . Net op tijd om te schuilen want de hemelsluizen gaan helemaal open en het water valt met bakken uit de lucht . Net zoals het onweer gekomen is zo verdwijn het ook weer en 10 minuten later ben ik weer op pad . Het is nog niet helemaal over maar ik ben voorzien en trek mijn SOS Rain poncho aan want schuilen zat er niet meer in . Gelukkig waren dit de laatste stuiptrekkingen van de bui en niet veel later kan de poncho weer uit . Bij nummer 64 beland ik op een veemarkt tussen de koeien om te eindigen bij nummer 65 op Tapong Fruitmarket .

Yes , I did it ! 66 Caches en al bijna evenveel kilometer gelopen . Ondanks dat de trail er volgens de omschrijving maar 25 kilometer is , ben ik er weer in geslaagd om een paar kilometertjes extra te doen . Maar goed , ik ben op Tapong Fruitmarket waar ik gelokt word door de zoete geur van al dat tropische fruit . Heelder bussen met Aziatische toeristen komen hier naar toe om fruit te kopen . Naast de klassiekers zoals pomelo , ananas en meloen , zijn het vooral de durian , mangostone en rambutan die hier rijkelijk aanwezig zijn . Na mijn bezoek aan de markt ga ik nog een kijkje nemen bij de in de buurt gelegen tempel en begin vervolgens aan mijn volgende uitdaging : Terug thuis geraken .

Omdat ik geen idee had van waar en hoe laat ik zou eindigen , had ik geen transport geregeld om terug naar huis te gaan . Ik zou dit zelf ter plaatse zien . Ik loop tot aan Sukhumvit en niet veel later stopt de eerste Bahtbus al . Wat zalig om terug in de bewoonde wereld te zijn ... Even de route checken en hup we zijn vertrokken . Om 14.30 zit ik op een Bahtbus richting Rayong stad waar ik overstap op een volgende Bahtbus tot aan het Rayong North busstation . Vandaar gaat het met een minivan naar Pattaya . Om 17.30 stap ik uit bij de Big C in Pattaya South en dan is het nog maar een klein stukje lopen tot thuis . Oke , ik heb er langer over gedaan om thuis te geraken dan met een taxi en onder het motto "Time is money" geldt dit ook in de andere richting . In plaats van 1300Baht voor de taxi , heeft de terugreis me slechts 135Baht gekost . Mooi meegenomen toch !

Terug in de laundry , bestel ik een noodlesoup van de buurvrouw en ga dan eerst douchen . Volgens Ut en Philippe stink ik naar t zweet . Echt ? Hoe zou dat nu komen . Ik voel me inderdaad wel een beetje plakkerig . Na mijn verfrissende douche en de opkikkererende noodlesoup begin ik aan mijn logjes van mijn Blue Bycicle Geocaching trip . Ik ben niet alleen weer een unieke ervaring rijker , ons aantal smileys in het land of smiles is weer gestegen en bovendien is daarmee ook gelijk het tweede GC Zomersouvenir verzilverd .

Ondanks dat Ban Phe een echte toeristische bestemming is met uitgestrekte witte stranden , is het tijdens het laagseizoen maar een dooie boel . Ik had het idee dat ik de hoofdattractie was : Een Falang met twee teddyberen en een fototoestel . Dat bracht natuurlijk veel vriendelijke en lachende gezichten met zich mee . Hartelijke mensen die je verwelkomen in hun land . Dit soort Discover Thailand-Geocaching trips mag je van mij in de toekomst nog meer verwachten . De foto's van deze trip kan je alvast terugvinden in ons fotoalbum .

Sawatdee Khab and Thank you for smiling !

 

BPH11.jpg

14:18 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, Geocaching, Vakantie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-07-17

Rayong

 

Woensdagavond 23.30 , een uur voor dat mijn vliegtuig naar Shanghai zou vetrekken , kom ik aan in de laundry . We recupereren wat we nog kunnen en ik zoek gelijk een alternatief voor de periode dat Philippe in Phuket zit . Mee op luilekkerstrand vakantie met Phil en Ut was geen optie , ik wilde spanning en avontuur . Om 00.30 zijn we ready for take off en gaan naar boven . Slaapwel !

Donderdag 6 Juli om 09.00 kwam de zoon van de buurvrouw ons oppikken om Phil en Ut naar U-Tapao Airport te brengen . De luchthaven ligt op slechts 40 kilometer ten Zuiden van Pattaya maar je doet er wel bijna een uur over . Bij de luchthaven nemen we kort afscheid en vandaar gaat het verder naar Rayong City . Rayong is de hoofdstad van de gelijknamige provincie ten Zuid-Oosten van Pattaya . De streek staat al langer op mijn planning en er ligt nog een zee van caches om te scoren . Na nog eens 50 minuten rijden , komen we om 11.15 aan bij mijn hotel voor de komende dagen . Hello Sir , Welcome to the Madina Rayong . Your room is ready , Sir …

Mensen die mij kennen weten dat ik een planner ben . Je zou het ook als controlefreak kunnen omschrijven maar dat is er misschien net over . Ik hou van schema's en een plan met een duidelijk overzicht . Omdat de beslissing om naar Rayong te gaan niet voorzien was , was ik niet voorbereid en zo had ik eigenlijk geen idee van wat , waar en hoe dus begin ik , voor ik op stap ga , met wat opzoekwerk zodat ik toch een beetje een idee heb . Tegen 14.00 ga ik met een door het hotel uitgeprint plannetje op stap en begin met een reeks caches langs Sukhumvit om de bittere nasmaak van Shanghai door te spoelen . De trail bestaat uit 21 caches en is zo'n 6 kilometer lang . Het zijn geen noemenswaardige caches maar dat is meestal zo met een trail . Vaak is het enige doel van trails puntjes scoren en niet te veel moeten nadenken . En dat was precies wat ik nodig had . Ik begin bij nummer 20 , ga zo naar nummer 1 en verlaat vervolgens Sukhumvit om nog een paar extra caches mee te pikken . Terug op de grote baan neem ik de Bathbus tot aan nummer 21 en ga daarna richting hotel . Alles samen heb ik 32 caches gelogd en zo'n 25 kilometer gelopen . Een verdienstelijke eerste dag !

Vrijdag was ik op mijn gebruikelijke uur wakker . Of het nu België of Thailand is , tussen 04.00 en 05.00 ben ik wakker . Mijn biologische klok staat jammer genoeg te goed geprogrammeerd . Maar goed , ik doe rustig aan . Tegen de zevenen ga ik ontbijten en daarna gaan we op pad . Vandaag staat de tweede powertrail op het programma : Een reeks van meer dan 50 stuks , grotendeels langs de kustweg . Onder het motto "Alle water stroomt naar de zee ." besluit ik om te voet de rivier , die achter het hotel stroomt , te volgen tot aan de kust . Op mijn tocht langs de rivier passeer ik tal van prachtige taferelen en de hele tijd spookt het liedje "Follow Rivers" door mijn hoofd . Hoe dichter ik bij de zee kom , hoe sterker de vislucht wordt . Naast de vele visserijen en Seafoodrestaurants , kom je hier ook enkele Fishsauce fabriekjes tegen . Heelder velden met vis liggen hier te drogen in de zon en verspreiden een ongelooflijke geur .

Door de vele fotostops onderweg , doe ik dubbel zo lang over het traject maar het is dan ook echt wel de moeite waard . Tegen 10.00 kom ik dan aan bij de monding van de rivier en ga naar de vuurtoren voor de eerste cache van vandaag . De komende uren volg ik Beach Road en ga van cache naar cache . Net zoals bij de andere powertrail stellen de caches niet veel voor en buiten een enkele caches na is het uitzicht ook telkens het zelfde . Onderweg neem ik geregeld een pauze momentje om wat te eten of te drinken . Na een dag stappen , kom ik tegen 17.00 terug aan bij het hotel waar ik , na een verfrissende douche , begin met de logjes te versturen . Ons aantal gevonden caches in Thailand heeft alweer een flinke boost gekregen .

Tijdens het loggen ben ik in slaap gevallen en werd tegen 20.00 terug wakker . Ik had geen zin meer om nog achter eten te gaan en heb dan maar in het hotel gegeten . Na het avondeten vervolledig ik mijn logjes en kruip ik er maar eens vroeg in .

Zaterdag was ik zoals gewoonlijk op tijd wakker . Douchen , aankleden , spullen klaar pakken en om 07.30 ben ik op pad . Vandaag is een gevarieerde dag met een beetje van alles . Mijn eerste bestemming is de mangroven . Gisteren tijdens mijn Beach Road trail was ik hier al in de buurt gepasseerd maar toen liep ik langs de verkeerde kant van het water . Tegen 09.00 kom ik aan bij het beginpad door de mangroven . Ik voel me precies op Expeditie Robinson . De wandeling door de mangroven zijn een unieke belevenis met aan het eind nog een mooi extraatje . Op het eindpunt torent een hoge uitkijkpost boven de mangrovebossen uit . De beklimming is wel een serieuze inspanning maar het uitzicht is elke druppel zweet meer dan waard .

Mijn tweede punt vandaag is de Floating Market van Rayong . Ik vond de markt van Pattaya al maar niks en vooral een fake opgezette toeristische attractie maar deze is nog 10 keer erger . Het is niet eens een floating market en er drijft ook helemaal niks !

Na deze grootse teleurstelling trek ik naar de oude stad . Old town situeert zich rond Yom Jinda Road . Hier vind je nog echt authentieke houten huizen terug . Het lijkt bijna alsof je door een filmdecor stapt . In de huizen zijn gezellige koffiebars en restaurantjes ondergebracht , andere zijn opengesteld als musea . De mensen leven hier nog echt op authentieke wijze . Een bezoekje aan Old Town mag zeker niet ontbreken op je lijstje als je in de buurt bent . ’s Avonds is er een gezellige markt en eten vind je hier overal . Mijn avondmaal bestaat vandaag dan ook uit lekkernijen van op de markt .

Alweer een geslaagde dag in Rayong !

Zondag , vandaag is het Khao Phansa ook wel de Boeddhistische Lente genoemd . Khao Phansa is de dag na Asahna Bucha . Dit is het begin van een drie maand durende periode waarin monniken zich terugtrekken in hun tempels om te onderrichten in de verlichting van Buddha . Tijdens deze periode doen ook veel jongeren hun intreden voor hun drie maanden retraite . Het is tevens ook het begin van de Boeddhistische vastenperiode . Deze feestdag gaat gepaard met het branden van kaarsen . Er wordt geld ingezameld in de tempels en de kaarsen worden ter plaatse gegoten . Mensen komen tijdens deze periode massaal naar de tempel om er hun kaarsje bij te dragen .

Ik heb nog een hele voormiddag voor Phil en Ut terug komen van hun luilekker vakantie . Na het ontbijt pak ik mijn spullen in zodat ik nog heel de voormiddag op stap kan . Vandaag heb ik 3 tempels op mijn programma staan . Mijn eerste tempel is Wat Pra Padu met zijn unieke 11 meter lange Reclyning Buddha . Het unieke aan dit beeld is dat Buddha op zijn linkerzij ligt in plaats van op zijn rechter . Na mijn bezoek aan de Recyning Buddha ga ik net zoals alle andere bezoekers een kaarsje branden voor mijn Buddha .
Voor de leken onder de lezers een extra woordje uitleg : Naast de main Buddha , heeft elke tempel een ruimte met 8 extra Buddha beelden . Elke dag van de week heeft zijn eigen beeld . 8 Beelden , 7 dagen ? Inderdaad ! Woensdag wordt in twee gesplitst . Er is een Buddha voor daytime en één voor nighttime . Ut had ons dit alles al eens uitgelegd en ondertussen was ik er ook al achter dat ik op een woensdag om 12.30 geboren was en dus wist ik voor welke Buddha ik mijn kaarsje moest branden . PS Ik heb afgelopen Januari hier een cache geplaatst met betrekking tot dit onderwerp vandaar dat ik zo op de hoogte ben . Op welke dag ben jij geboren en welke Buddha hoort bij jou ?

Van Wat Pra Padu steek ik Sukhumvit over en kom ik bij de King Taksin Shrine . Deze tempel gewijd aan koning Taksin uit de Ayuthaya periode is erg in trek . Koning Taksin was een groot figuur in de geschiedenis van Siam . Hij wordt dan ook niet voor niks Taksin de Grote genoemd . Het grappige was dat ik een koppel dat ik eerder in Pra Padu tegen kwam ook hier weer tegen kom . Ik had ze eerder bij de Reclyning Buddha op de foto gezet en ze vroegen of ik nog eens zo vriendelijk wilde zijn . In ruil hebben ze er dan ook wel eentje van mij genomen .

Na mijn fotomomentje keer ik terug naar het hotel , ga snel nog even douchen en dan is het tijd om uit te checken . Uitchecken betekent meestal ook dat je ergens anders incheckt . Ik verlaat het Madina Rayong en ga naar het Caza V1 waar ik alvast incheck voor een laatste nacht in Rayong . In afwachting tot Phil en Utan ook arriveren , ga ik naar mijn derde tempel voor vandaag . Wat Khodtimtaram ligt achter de hoek bij het nieuwe hotel en is de oudste tempel van Rayong , gebouwd in 1464 . Net zoals in de eerste tempel van vandaag , breng ik ook hier mijn respect uit aan Buddha . Ook dit bezoekje is toch wel speciaal in vergelijking met de eerder bezochte Wats in Pattaya .

Ondertussen zijn de luilekkerlanders geland en stuur ik een berichtje naar P om te horen hoever ze zijn en of ik wacht met eten . Ze zijn onderweg met een gekke chauffeur die tegen de richting in over de pechstrook rijdt om aan het drukke verkeer te ontsnappen maar 45 minuten later zijn ze er nog steeds niet . De chauffeur mag dan nog zo zijn best doen , als hij de weg niet kent kan het nog lang duren . Aan de hand van de Geocaching app stuurt Phil me constant updates over waar ze zitten en ik merk dat de chauffeur hopeloos verkeerd rijdt . Uiteindelijk loods ik hun , via de door P aangegeven caches door Rayong tot bij het hotel . Reunited gaan we even de bagage naar de kamer brengen en gaan daarna samen een hapje eten . ’s Avonds is het volleybal op TV en dus blijven we rustig op de kamer .

Maandag morgen om 09.00 staat ons transport naar huis klaar bij het hotel . Het is Lady Taxi die ons komt halen en dat is altijd fun ! Op de weg naar huis stoppen we nog bij een fruitmarkt . Hier verkoopt men Durian , Mangostone , Rambutan en Logan uit eigen boomgaard . Voor 50 Bath PP kan je hier een ritje maken met de tractor door de boomgaarden en natuurlijk kopen we aan het einde van de rit een hoop vers fruit om mee naar huis te nemen . Geladen met 15 kilo fruit voor een naar Belgische normen belachelijk prijsje rijden we verder huiswaarts waar we tegen 14.00 aankomen , Home Sweet Home !

Mijn dagen in Rayong waren goed gevuld . Aan spanning en avontuur was geen gebrek en ik heb weer heel wat nieuwe dingen bijgeleerd . Het is opvallend hoe het leven hier verschilt van het leven in Pattaya . Op die 5 dagen hier ben ik 4 Europeanen tegengekomen en één daarvan was Philippe . Als buitenlander word je hier nog echt als een Falang aanzien . Wanneer ik van de week op een dorpeltje zat wat te drinken en een berichtje naar P aan het sturen was , stopte er gelijk een auto om te vragen of ik hulp nodig had . Ook de kinderen op mijn tocht langs de rivier zwaaiden naar me en liepen achter mij aan . Met die kids had ik geen problemen maar met een groepje starthonden had ik een minder leuke ervaring . Je komt hier wel vaker starthonden tegen . Meestal draaien ze niet eens hun kop om of blaffen hoogstens eens vanop een afstandje maar dit keer kwamen ze achter mij aan . Ik draaide me al snel om en begon in mijn handen te klappen maar er was er eentje die niet afgaf . Meer zelfs , hij ging voor een lekker stukje Falang . Gelukkig dat hij in mijn schoen zat en niet in mijn been want dan had het een heel ander verhaal kunnen worden . Ik moet wel zeggen dat ik sinds dit voorval toch wel heel anders reageer als ik en hond zie of hoor . Hoe snel zo’n voorval in een mens zijn kop gaat spelen .

Ook al leven we in Pattaya tussen de lokale bevolking , het zijn twee totaal verschillende werelden . De provincie Rayong heeft nog veel meer te bieden dus we komen vast nog wel eens terug . De foto’s van de voorbije dagen staan ook weer online . Door het grote aantal foto’s was het moeilijk om een selectie te maken en dus heb ik ze opgedeeld in drie albums : Rayong City , Following Rivers en KhaoPhansa .

 

RYG13_zps51ukf11z.jpg

04:45 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, Geocaching, Vakantie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-07-17

Shanghai : Cancelled !

Donderdag 6 Juli , 11.15 : Hello Sir , Welcome to the Madina Rayong . Het is dan wel niet Shanghai maar we gaan er het beste van maken ! De vakantie is nog maar net begonnen maar het waren al een paar zeer bewogen dagen ...

Maandag avond , 18.30 , 24h before take off : Na dat de rust in mij was wedergekeerd zijn we helemaal klaar om te vertrekken . 90 Minuten voordien hadden we bericht gekregen van Booking-punt-com dat mijn hotel in Shanghai gesloten was . Paniek ! En de stress slaat toe maar ik kreeg er gelukkig ook een alternatief bij . Een vier sterren deluxe hotel in dezelfde buurt als mijn oorspronkelijke hotel . Ik moest het bekijken en zo snel mogelijk iets laten weten . Ziet er goed uit , alleen een heel klein beetje veel boven mijn budget . Maar in het bericht staat dat Booking het prijsverschil op zich neemt maar daar wou ik toch wel 200% zeker van zijn en dus bel ik met de klantenservice . En inderdaad , na 10 minuten in hold gehangen te hebben , is alles geregeld . De bevestiging van de nieuwe boeking is binnen en ik kan eindelijk kalmeren .

Terug helemaal Zen , beginnen we aan onze reis naar Schiphol waar we de nacht doorbrengen in het Holiday Inn Express . Na een vlotte rit komen we aan in Hoofddorp bij ons hotel . Na de check-in gaan we nog een avondwandelingetje maken en genieten van de zonsondergang boven Schiphol .

Dinsdag 4 Juli : Aangezien we pas om 18.30 opstijgen , hebben we nog een zee van tijd en wat is er nu leuker dan die tijd op te vullen met een paar caches rond Schiphol waaronder ook een Letterbox en een Mysterie met de namen Travelling around the world en Ready for boarding . Na ons rondje , met alweer een verdienstelijke score , stellen we de GPS in naar de Quickparking en vandaar nemen we dan de shuttlebus naar de luchthaven .

Op Schiphol Airport gaan we rustig een hapje eten , lopen door de winkeltjes en genieten nog van een Starbuckske voor we naar de douanecontrole doorgaan . Ook dit keer reizen we met enkel handbagage en na de problemen van vorige keer waren we nu goed voorbereid , althans dat dachten we . We hadden alle electronica en vloeistoffen netjes uitgesorteerd zodat we deze apart konden laten zien bij de scanning maar dat was duidelijk nog niet voldoende want onze beide handbagages werden er uit gepikt . Bleek dat bij Philippe de autosleutels en bij mij een zakje met Thais muntgeld de boosdoeners waren . Wanneer we dat ook weer achter de rug hebben , kunnen we in alle rust naar onze gate ... Frankfurt , here we come !

Om 18.00 begint de boarding en een half uurtje later komt onze Lufthansa in beweging . Na een uurtje vliegen komen we aan op Frankfurt Airport en terwijl we naar de gate getaxied worden , zien we onze Thai Air al staan . Had ik al gezegd dat er een Virtuele cache op Frankfurt Airport ligt ? RWY42 : Terminal 1 , Gate A42 . We waren aangekomen op A1 en hadden een connecting flight op B44 dus dat was even gas geven om tot bij de cache te komen maar we did it ! Vervolgens door de paspoortcontrole en dan door naar onze volgende vlucht waar we gelijk kunnen boarden voor onze vlucht naar Bangkok .

Na een zorgeloze vlucht landen we woensdag om 12.30 plaatselijke tijd op Bangkok Suvarnabhumi Airport . Zoals steeds gaan we na de douane eerst onze Thaise SIM activeren en daarna scheiden onze wegen . Terwijl ik met Geo en Guillaume spanning en avontuur ga opzoeken in Shanghai , gaat Philippe 4 dagen genieten van luilekkerstrand in Phuket .

Omdat ik een nachtvlucht naar Shanghai heb , had ik een hotel geboekt op nog geen vijf minuten van de luchthaven zodat ik niet heel de dag op de luchthaven moest blijven wachten . In het hotel aangekomen , regel ik gelijk mijn transport terug voor vanavond en daarna ga ik naar mijn kamer , trek mijn zwembroek aan en neem een verfrissende duik in het zwembad . Na een uurtje bij het zwembad ga ik op ontdekking in de buurt en ga vliegtuigen spotten . Ik eindig in het luxueuze Utthayan Kohlanta restaurant waar ik geniet van de heerlijke Thaise keuken met panoramisch zicht . Tegen 19.00 ben ik terug bij het hotel , ga nog even rusten en maak me tegen 20.00 klaar om dan om 20.30 terug naar de luchthaven te gaan voor de vederzetting van mijn reis .

Het is slechts 10 minuutjes aanschuiven aan de check-in balie . Wanneer ik aan de beurt ben en de hostess naar mijn papieren en mijn Visa voor China vraagt , leg ik haar uit dat ik slechts 5 dagen blijf en dan het land terug uit ga en dat je dan volgens de 144h Visa-Vrij regel geen visum nodig hebt . Ze zoekt het nog even op om zeker te zijn en inderdaad ze heeft gelijk . Ik heb blijkbaar iets over het oog gezien . Omdat ik na mijn verblijf in Shanghai terug naar Thailand vlieg , heb ik wél een visum nodig en aangezien je een visum voor China niet ter plaatse kan regelen kon ik dus niet vertrekken . Het komt er op neer dat het land langs waar je China binnenkomt en het land waar je na je bezoek aan China heen gaat niet hetzelfde mag zijn om aan de Visa-Vrij regel te voldoen . En omdat ik in Bangkok niet in Transit ben gebleven , voldoe ik dus niet aan die regel ! Eerst dat gedoe met het failliete hotel en nu dit , Shanghai is me niet gegund . Bye Bye Shanghai , Pattaya , Here I come …

Ondertussen is het bijna 22.00 woensdagavond en de laatste bus naar Pattaya is net vertrokken en dus pak ik een taxi huiswaarts . Iets na elven kom ik aan bij de laundry en doe ik mijn hele verhaal nog eens opnieuw aan Philippe . Een dure grap maar we proberen nog zo veel mogelijk te recupereren . Het geld van het vliegticket en Disney zijn we kwijt maar bij de hotels kunnen we de schade beperken . Achteraf gezien had ik ook van Shanghai naar Hong Kong kunnen vliegen en dan van daar terug naar Thailand maar dat kreeg ik echt allemaal niet meer geregeld voor mijn vlucht naar Shanghai zou vertrekken om nog maar te zwijgen van het prijskaartje .

Bij deze is het laatste woord over Shanghai gezegd , voorlopig althans , en dan ga ik nu genieten van mijn vakantie ! Beginnende met 5 dagen Rayong en heel veel Geocaching om alles door te spoelen .

De foto’s van de voorbije dagen , waaronder vooral plane spotting en luchthavens , staan ook weer online .

 photo BKKIMG_00-1_zpsa9q6izk7.jpg

17:52 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, Geocaching, Uit en Thuis, Vakantie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende