11-10-17

PD Laundry Thaiyim 3.0

Ondertussen zijn we weeral terug in België . Onze tijd in Thailand was weer veel te kort maar dat zal het altijd zijn . De afgelopen periode hebben we vooral bezig geweest met de nieuwe laundry in orde te brengen en bij deze kunnen we jullie dan ook melden dat we heel tevreden zijn met onze nieuwe thuis . Welkom bij PD Laundry Thaiyim 3.0 !

We zijn begonnen met de originele wasserij op de hoek van de S&P Mansion die we in Januari 2016 hebben overgenomen . Doordat het volledige gebouw verkocht werd en de nieuwe eigenaar grote renovatiewerken ging uitvoeren , moest iedereen in de Mansion verhuizen . Momenteel zijn de renovatie werken nog steeds bezig maar het begint al wel aardig vorm te krijgen .

Juli 2016 hebben we onze intrek genomen in het gebouw aan de overkant van de straat waar we net iets meer dan een jaar hebben gezeten .

En dan sinds 1 September 2017 zit de laundry in het nieuwe pand . Op 14 maanden tijd heeft Utan de volledige inboedel van de wasserij 2x verhuisd . Gelukkig had hij daarbij de hulp van buren en familie . We hadden graag geholpen met de verhuis maar er was nog genoeg werk over voor ons om te doen . We hadden tegen Utan gezegd dat hij gewoon moest zorgen dat de zaak terug kon draaien en dat hij de overige spullen gewoon allemaal in 1 kamer moest droppen . De rest zullen we dan achteraf wel zien .

Zondag 1 Oktober 16.30 , met flinke vertraging arriveren we dan eindelijk bij de laundry . Terwijl Utan de shop opent , doe ik met Philippe een rondje door de zaak en gaan aan de slag . Eigenlijk is het gewoon een kwestie van een tafel en en kast verzetten en bepaalde zaken een vaste plaats geven . Een uur later ziet het er al helemaal anders uit . Zoals steeds gaan we de eerste avond uit eten en Utan nam ons mee naar een nieuw Seafood restaurant een eindje verder in de straat . Na het eten keren we terug naar de laundry , kijken nog wat TV en wanneer ik begin te knikkebollen voor het scherm , is het tijd om te gaan slapen .

Maandag ochtend na het ontbijt gaan we gezamelijk inkopen doen . We gaan kijken voor een nieuwe sofa en een rek voor de dekbedden . De oude zetel en dekbeddenrek zijn niet mee verhuisd omdat deze totaal versleten waren . Na de middag worden de nieuwe spullen geleverd en ga ik nog wat verder met klussen . Een nieuwe laundry betekent dat er ook weer nieuwe klusjes zijn en ook onze cache "The Laundry Box" moest nog in orde gebracht worden . Nu waren er twee mogelijkheden : De huidige archiveren en een nieuwe indienen of verhuizen en aanpassen . Ik heb gekozen voor het laatste en na de aanpassing van de coordinaten is de cache nu terug te vinden op exact 31,8 meter van zijn vorige locatie .

Tegen 's avonds ziet alles er tip top uit en koken we voor de eerste keer in onze nieuwe keuken .

Dinsdag : Nu binnen alles in orde is , gaan we naar de tempel voor onze dankbaarheid te tonen en ons respect te getuigen aan Buddha . Daarvoor gaan we naar de Sawang Boriboon Tempel in Naklua . Waarom naar een tempel gaan in Naklua zou je denken maar deze tempel behoort tot de Sawang Boriboon Foundation . De Foundation is een Thai-Chinese Buddhistische non-profit humanitaire organisatie . Ze voeden de armen en voorzien in gratis onderwijs voor zij die geen schoolgeld kunnen betalen . Daarom gaat Utan naar deze tempel om zijn steentje aan de gemeenschap bij te dragen . Utan heeft ons al vaker meegenomen naar deze tempel dus we beginnen het proces al een beetje te kennen . Wierookstokjes , lampenolie en kaarsen maken deel uit van het ritueel . Na ons bezoek aan de tempel passeren we nog even langs de markt en rijden daarna terug naar Pattaya waar we de verdere dag doorbrengen in de laundry . 's Avonds eten we home made Sukiyaki . Voor diegene die Sukiyaki niet kennen , dit is een Japans eenpansgerecht waarbij groenten en vlees worden gekook in een bouillon . Echt makkelijk en echt lekker !

Woensdag : Vandaag pak ik de buiten aan . Alle planten zijn mee verhuisd maar ze hadden wel een beurt nodig . Heel de voormiddag zit ik tussen het groen . Stuk voor stuk krijgen de plantjes de nodige aandacht en het resultaat mag er zijn . Het terras is niet enkel om de was te drogen , het is er nu ook gezellig om te zitten .

Naast de bestaande potten die mee verhuisd zijn , stonden er twee legen waterschalen die niet gebruikt werden . Utan had er graag waterplanten in gehad maar dan krijg je last van muggen . No problem , we put fish inside , fish eat musquito ! Terwijl ik op zoek ga naar de waterlelies , vullen Phil en Utan de schalen . Wanneer ik terug ben zit er niet alleen water in de schalen maar zwemmen er ook al visjes in . Enkel nog de planten erin zetten en klaar .

Nu het terras zo mooi is wilde ik er graag nog een laatste element aan toevoegen . Ik heb altijd gezegd dat ik graag Orchideeën wou en dus ben ik gaan kijken bij het tuincentrum hier in de buurt . Ik kwam terug thuis met 1 Dendrobium maar dat was een beetje miniem en dus zijn we met z'n drietjes terug gereden . Met drie is kiezen veel moeilijker en omdat we het niet overeen kwamen welke kleur , hebben we dan maar gelijk alle kleuren gekocht .

Donderdag 5 Oktober : Vandaag is het Wan Oak Phansa . In Juli heb ik Khao Phansa , het begin van de Buddhistische Lente , bijgewoond in Rayong . Vandaag komt er een einde aan deze drie maand durende periode van vasten en meditatie . En daarmee komt er ook een einde aan het reisverbod voor de monniken . Wan Oak Phansa geeft traditioneel ook het einde van het regenseizoen aan . Wan oak Phansa is een Buddhistische feestdag en net zoals voor elke Buddhistische feestdag geld er vandaag een alcoholverbod .

's Avonds trekken we naar Pattaya City en gaan bij de Beer Garden eten . Ook in de restaurants wordt er geen alcohol geserveerd en bars zijn gesloten . Dat maakt van Walking Street , de uitgaansbuurt van Pattaya , een bijna uitgestorven straat .

Vrijdag 6 Oktober : Vandaag zijn we samen naar Big Buddha Hill getrokken . Een bezoekje aan Wat Phra Yai staat steevast op mijn lijstje . Vorige keer was al speciaal met mijn ontmoeting met de slang maar dit bezoek is nog veel memorabeler .

De dag na Wan Oak Phansa is het begin van de Kathina periode . Op deze dag gaan de mensen traditioneel naar de tempel voor het gebed en om een donatie te doen . Dit gaat gepaard met een alms giving ceremonie “Tak Bat Thevo” . Tijdens deze ceremonie worden de giften , bestaande uit eten , verzorgingsproducten en geld aan de monniken overhandigd . Ook wij hadden pakketjes samengesteld om uit te delen . Hierin zaten onder andere noodles , melk , tandpasta en zeep .

Na het overhandigen van onze giften maken we onze ronde met kaarsjes en wierook en branden een speciaal kaarsje voor onze persoonlijke Buddha , diegene die overeen komt met onze geboortedag . Voor mij en Philippe is dat woensdag (daytime) en voor Utan is dat zondag . In ruil voor een kleine gift kan je bij een monnik een polsbandje of Sai Sin laten ombinden . Het is een ceremonieel touwtje dat een soort zegening inhoudt . Er bestaan verschillende kleuren , witte voor speciale gelegenheden en feestdagen zoals vandaag dus en daarbuiten heeft elke monnik binnen een tempel zijn eigen kleur . Een Thai draagt de Sai Sin doorgaans drie dagen en verbrandt het daarna voor een Buddha-altaar . Als Falang zijnde wil je de Sai Sin natuurlijk zo lang mogelijk houden en dat kan .

Na ons bezoek aan Big Buddha Hill keren we terug naar de laundry om de shop te openen .

's Avonds hebben we een Geocache eventje ter ere van de nieuwe laundry . En dat is eigenlijk ook het enige Geocache moment voor dit keer . Maar het was ook niet de bedoeling dat dit een Geocaching vakantie zou worden en eentje is genoeg om toch weer de extra kilometers op de teller te krijgen .

Na al een drukke week achter de rug te hebben , genieten we zaterdag en zondag van het gewone leven in The Village .

Zondagavond omstreeks 20.30 is het helaas alweer tijd om aan weggaan te denken . Altijd een pijnlijk moment ! We nemen net zoals we gekomen zijn de airportbus en rond 23.00 komen we aan bij Suvarnabhumi waar we om 02.05 de vlucht naar Doha hebben . Van Doha naar Brussel , zonder problemen tot we op Zaventem landen . Er blijkt iets mis te zijn met de besturing van de arm van de gatepoort waardoor we niet konden uitstappen . Je kan zeggen dat de luchtvaartmaatschappij er niets aan kan doen maar het toeval was voor ons toch wel net iets te groot . Qatar nummer 1 van de wereld ? Voor ons hebben ze er gelegen ! Na een dik half uur ging de deur eindelijk open en konden we er uit . En dan via VanderValk naar Antwerpen .

Tegen 15.00 staan we dan terug in Merksem en kan het aftellen weer beginnen ...

Ldry3.019.jpg

19:51 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, Uit en Thuis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.