26-07-17

PD Laundry Thaiyim , One Year Later

We gaan nu al heel wat jaren naar Thailand en zitten ondertussen meer dan een jaar in de laundry . De Village ligt op minder dan 1kilometer van het drukke toeristische centrum . Het leven dat we hier ondertussen opgebouwd hebben , kan je totaal niet meer vergelijken met het beeld van wat de doorsnee toerist te zien krijgt . We voelen ons hier meer dan ooit thuis maar dat wil niet zeggen dat het hier allemaal rozengeur en maneschijn is . Hoe is het om als buitenlander in een totaal andere leefwereld te wonen ? Wat schuilt er achter die eeuwige glimlach ? Het is een façade die moeilijk te doorbreken is . Om mee te draaien in de mallemolen van het leven hier zijn er een paar dingen die je moet weten .

De Falang : Farang of Falang , omdat ze de “R” niet deftig kunnen uitspreken , wordt algemeen gebruikt om een blanke buitenlander aan te duiden . De Thai in de toeristische centra zien je heel anders aan . Voor hen ben je een Falang die op vakantie is en hopen dat je bij hen je geld komt uitgeven . Phil heeft dat zelf nog ervaren tijdens zijn 3 dagen Phuket . Zo'n vakantie is leuk en ontspannend maar daar stopt het dan ook . Anderzijds weg van de toeristen , in Rayong en Ban Phe , heb ik dan weer een heel ander Thailand leren kennen . Hier heb je als buitenlander hoog aanzien . Kinderen komen op je af om je eens goed te bestuderen of bewonderen , het is maar hoe je het bekijkt . Het is ook niet ongewoon dat een totaal wildvreemde Thai je even aanraakt , wat geluk zou brengen , of met je op de foto wilt . Zo ben ik in Ban The met een heel gezin op de foto gemoeten . Als je ook nog eens grote oren hebt , is het helemaal compleet . Phil wordt regelmatig gevraagd om op de foto te gaan . Voor hen de Buddha in eigen persoon .

Bij het horen van Falang weet je meestal gelijk dat het over jou gaat . Tenzij je op de fruitmarkt loopt . Falang is ook de Thaise benaming voor Guave . Zie je hem al komen ? Falang eat Falang ! Dit is een veel gemaakt grapje maar over het algemeen mag je er van uit gaan dat wanneer je Falang hoort dat het goed bedoeld is .

Een Falang binnen de familie is een absolute status . Ze zijn enorm trots om aan familie en buren te tonen dat ze omgaan met een Falang en brengt ons gelijk bij het volgende punt .

Er is veel afgunst en jaloezie . De Thai hebben een echte roddelcultuur .Thais doen niets liever dan roddelen . Iedereen wordt goed in het oog gehouden en het gebeurt dus regelmatig dat een buurvrouw de laundry binnen valt met de laatste roddels . De sociale controle is hoog . Uiterlijke vormen van rijkdom zijn hier zo goed als onbestaande . Vandaar dat de Thai ook weinig belangstelling hecht aan het uiterlijk van een huis . Aan de andere kant is respect een belangrijke pilaar in de samenleving .

Een Thai zal nooit over je benen stappen als je languit op de grond zit of in de zetel . Voor hen bijzonder onbeschoft om dit wel te doen . Ze zullen trouwens ook steeds het hoofd buigen als ze passeren en jij veel “lager” zit dan hen . Een Thai zal dus zelden “uit de hoogte doen”. Daarbij horend mag je nooit met je voeten naar iemand toe wijzen en al zeker niet naar Buddha ! Als je naar een tempel gaat , moet je steeds op je knieën zitten met je voeten naar achter . Dit telt ook voor wanneer je een Buddha altaar in huis hebt . Dit was trouwens het eerste punt wat Utan zei bij het inrichten van de kamer . We hebben de plaats van het bed moeten aanpassen zodat we niet met onze voeten in de richting van Buddha liggen .

Een Thai is van nature bijzonder preuts . Je zou het anders verwachten , maar een Thai zal zich nooit naakt laten zien en vakkundig via handdoek technieken alles weten te verbergen . Ze kunnen het trouwens ook niet waarderen als westerlingen zich “te naakt” kleden .

Dit zijn slechts een paar “spelregels” in het dagelijkse leven hier . Maar er zijn ook vreemdere gewoontes . Cijfers en plastieken zakjes controleren hier het dagelijkse leven . Ze zoeken heel vaak het geluk in cijfers . Overal worden cijfers “gezocht” in toevalligheden . 2 Keer per maand is er een lottotrekking . De dagen daar voor is men druk bezig met het zoeken naar loterij biljetten met de juiste cijfers . Een heel ander cijfer is het aantal plastieken zakjes . Alles maar dan ook alles wordt in zakjes verkocht . Niet enkel etenswaren maar ook drankjes worden verpakt en drink je uit een zakje . En bij de supermarkt lijkt het wel een wedstrijd om ter meeste zakjes gebruiken . Zelf doe ik hier niet aan mee . Ik heb altijd mijn herbruikbare boodschappentas bij . Het is een kleine moeite , en ook al kijken ze soms vreemd , je wordt dan meestal wel bedankt voor dit gebaar .

Nog zo’n typisch voorbeeld van absurditeit is de apotheker , al is deze wel een beetje dubbel . Voor elk kwaaltje kan je naar de apotheker en die geeft dan wat pillen mee . Geen volledige verpakkingen , gewoon een beperkt aantal zodat je achteraf ook niet met overschot zit . En dit alles zonder voorschriften . Gewoon even langs de Farmacy en slikken .

Overal waar je hier komt staat de TV op . ’s Morgens het eerste wat ze doen is de TV aanzetten . Thaise televisie is ook een geval apart . Thailand is een land met gigantisch veel webcams . Het nieuws op TV is trouwens voor een groot gedeelte opgebouwd uit webcambeelden . En ondanks dat deze beelden niets verdoezelen is er geen zichtbaar geweld op TV . Heel veel zaken worden troebel gemaakt zodat je het niet kan zien en ook in soaps mogen moorden en geweld niet getoond worden . Een vechtpartij in een Thais feuilleton ziet er dan ook heel fake uit .

Dit zijn allemaal kleine dingetjes waar je je gemakkelijk kan aan aanpassen maar er zijn ook dingen die iets moeilijker liggen zoals ongedierte . Mieren , Kakkerlakken en allerlei groottes van Hagedissen en Gekko’s . Ongedierte zit er altijd , hoe proper je ook bent . De eerste Kakkerlak die mijn pad kruiste zal, ik niet gauw vergeten maar gelukkig leer je daar mee omgaan en schrik je ook minder vaak als je zo’n beestje ziet . Een hagedis af en toe daar wen je ook wel aan maar de ergste plaag zijn mieren . Ze zijn niet te stoppen ! Nu hebben we hier een goed en effectief werkend product tegen die kleine ellendelingen maar dat kan je natuurlijk ook niet overal gebruiken . Alles van voedsel moet je echt hermetisch afsluiten of in de koelkast bewaren want anders zit het vol mieren .

En dan als laatste en toch wel het moeilijkste punt is “Wat als” bestaat niet . De grootste aanpassing is het stoppen met “denken”. Van nature uit willen wij alles plannen en steeds maar denken hoe en wat . Een Thai begint pas te denken als er een probleem zich voor doet . Wij hebben daar heel veel moeite mee en dan vooral ik flip hier op maar anderzijds word je d’r ook veel rustiger van in je hoofd . No problem , geen stress ! En ik vermoed dat dit ook één van de grootste aanpassingsproblemen is telkens we terug in België zijn .

Het lijkt misschien allemaal wat veel maar eerlijk waar zo erg is het allemaal niet hoor ! Eigenlijk word je constant geconfronteerd met de eigenaardigheden van de Thaise levensstijl . Het is hoe je er mee omgaat dat bepaalt of je hier kan aarden of niet . Ondertussen zijn we terug in België en kan het aanpassen weer beginnen . Veel tijd om aan te passen gaan we wel niet hebben want over minder dan 8 weken zijn we terug thuis !

Naast onze tijd in de Village komen we natuurlijk ook nog wel eens buiten . Eigenlijk trekken we er wel bijna dagelijks op uit . Phil en Ut op de brommer en ik op mijn fiets ... Het lijkt wel een liedje van Clouseau .

Een bezoekje aan één van de vele markten is altijd een belevenis . Verser dan op de markt kan je het niet hebben . Groenten en fruit maar ook vlees en verse vis en dan bedoel ik echt verse vis , van het soort dat nog ligt te spatteren op de toonbank .

Big Buddha Hill staat ook steeds op mijn lijstje . Niet alleen omdat onze eerste Thaise cache hier ligt maar ook gewoon omdat dit zo'n mooie plek is . Maar dit bezoekje was toch wel heel bijzonder . Ik weet dat er slangen zitten op Big Buddha Hill . Vorig jaar is er nog een Python weggehaald van 5 meter . Maar ik ben zelf nog nooit een slang tegen gekomen tot vandaag . Door de overvloedige regen van de afgelopen nacht , komen de dieren uit hun schuilplaats en zo stond ik plots oog in oog met mijn eerste slang . Het beestje zag er vrij onschuldig uit maar bleek achteraf toch tot een gevaarlijkere soort te behoren . Toch maar oppassen in het vervolg !

Tijdens mijn fietstochtjes kom ik ook wel nog wel eens in het toeristische deel van Pattaya en het is werkelijk een totaal andere wereld . En dan merk je gelijk weer dat het hier eigenlijk maar om één ding draait . Maar als je ze duidelijk maakt dat je geen toerist bent maar hier woont , in de ruime zin van het woord , gaan ze zich gelijk anders gedragen . Afgelopen week was het volleybal kampioenschap en Thailand moest spelen . Donderdag was ik niet thuis en toen hadden ze gewonnen . Vrijdag had ik mee gekeken en toen verloren ze helaas . Daarop zei Utan al lachend "You go outside when Thailand play !" en dus ging ik wat winkeltjes kijken op de Pattaya Night Market . Daar word je al gelijk aangeklampt maar ik zei dat ik niks ging kopen en gewoon wat wou kijken en daarop werd ik verder gerust gelaten . Op de markt stond ook de TV op het volleybal en dus vroeg ik hoe ze er voor stonden en deed mijn verhaal dat ik buiten gevlogen was . De dame moest daar zo hard om lachen dat ze me aanbood om mee te kijken . Uiteindelijk heb ik toch nog iets gekocht op de markt en Thailand won de wedstrijd . Bijgeloof of niet , bij deze ben ik voorgoed verbannen van huis als Thailand speelt .

Wordt vervolgd !

De foto’s van onze tijd in Pattaya staan ook weer online .

Ldry0703.jpg

08:26 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, Uit en Thuis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.