25-01-17

Bang Saen , Heavenly Hell

De voorbije dagen heb ik , terwijl Phil en Ut in Phichit zaten , in Bang Saen doorgebracht . Bang Saen is een kuststadje nabij Chonburi , halverwegen tussen Bangkok en Pattaya .

Zaterdag avond na mijn 5* Geocaching uitstapje (Verslag volgt later) mijn spullen ingepakt , batterijen opgeladen en op tijd naar bed . Zondagmorgen om 6 uur liep de wekker af . Douchen , aankleden , ontbijten en zoals gepland , zat ik om 07.00 op de fiets voor mijn trip naar Bang Saen . Tegen een gemiddelde snelheid van 18 km per uur en met voldoende stops om te drinken , had ik 4 uur reistijd ingepland en zou dus tegen 11.00 bij mijn hotel in Bang Saen aankomen . Het is nog vroeg , het verkeer valt mee en de zon schijnt nog niet op volle kracht . De eerste kilometers bollen vlotjes door . Tot na zo'n 8 kilometer : Pffffffffff , platte band . Ik was voorzien en na een kwartier ben ik weer op pad . De band blijft hard tot ik op 5 kilometer van mijn eerste tussenpunt ben en hij ineens klapt . Paniek , wat nu ? Mijn eerste idee was om alles maar te vergeten en het hotel te anuleren maar hallo ... This is me , I can do this ! Ik heb gisteren een D5/T5 cache gelogd ! We gaan ons toch niet gewonnen geven door een klapband . Al liftend keer ik terug naar Pattaya , ga naar de Decatlon , laat de band herstellen en een uur later is hij klaar en kunnen we weer . Ondertussen is het 10.45 en om de verloren tijd een beetje goed te maken , charter ik een Bathbus en die brengt me in één trek naar het hotel in Bang Saen waar ik alsnog om 12.30 aankom .

Bij de receptie worden eerst alle formaliteiten afgerond en vervolgens ga ik naar mijn kamer om even te bekomen . Een verkwikkende douche kan soms wonderen doen . Een uurtje later ga ik op pad en begin aan mijn ontdekking van Bang Saen . Nu blijkt Bang Saen een jaarlijks fietsevenement te hebben , kan het toeval nog groter zijn dat ik hier met de fiets ben . Natuurlijk dat ik mezelf een souvenirshirt koop . Ik volg de kustweg zuidwaarts tot bij de grote rotonde . Het strand ligt volgestapeld met dagjestoeristen en het verkeer is niet te doen . Allen op zoek naar een parkeerplekje . Langs het strand staan tientallen eetkraampjes met kippendijen , geroosterde inktvis , krabben en scampi's en ga zo maar door . Tegen ik aan het einde van de dijk kom heb ik ook gelijk gedaan met eten . Van de grote rotonde ga ik landinwaarts en kom bij het Institute of Marine Science . Naast een ondzoekcentrum kan je er ook visjes kijken en hebben ze een soort van museum . Niet echt zijn geld waard maar toch wel leuk om eens geweest te zijn . Na mijn bezoekje daar , keer ik terug naar het hotel , neem een frisse duik in het zwembad en ga een uurtje rusten op de kamer . 's Avonds geniet ik van een prachtige zonsondergang , een heerlijke maaltijd en ga op tijd naar bed . What a day !

Maandag , vandaag staat er heel wat op mijn programma . Na het ontbijt pak ik mijn spullen bij elkaar en ga de fiets op richting Ang Sila Fishmarket . In de ochtend wordt hier dagverse vis verkocht dus als je daar een kijkje wil nemen , moet je vroeg opstaan . Naast verse producten verkopen ze ook allerhande gedroogde vis . Sundriend of course ! Eerlijk gezegd die gedroogde leren lappen zien er mij niet bepaald lekker uit maar hier eten ze het als snoep .

De tweede halte op mijn weg is de Chinese Nhajasa Tai Sue tempel . Deze zeer imposante tempel is een van de grotere Chinese tempels in de streek en toch vrij onbekend bij het grote publiek . Het zijn vooral Chinese toeristen en locale bewoners die hier hun respect komen betuigen . De tempel is gebouwd naar Chinese normen met oog voor symmetrie , een drum- en een beltoren en een hemelpaal . Met deftige kledij , dit wil zeggen schouders bedekt en voor de vrouwen knieën bedekt , kan je , na het uitdoen van je schoenen , de tempel bezoeken . Deze kledijregels gelden trouwens voor de meeste tempels of deze nu Buddhistisch of Chinees zijn . Het hoofdgebouw telt vier verdiepen en je kan helemaal naar boven vanwaar je een prachtig zicht hebt . Echt een bezoekje waard !

Next stop en de hoofdreden waarom ik naar Bang Saen ben gekomen : Wat Saen Suk , beter bekend onder het grote publiek als The Hell Temple ! Het tempelcomplex werd in 1986 ingehuldigd als religieus centrum . Het complex is 5,12 hectare groot en is daarmee de grootste Heltempel van Thailand . Het is opgedeeld in 3 delen : Een Buddha Park met beelden en gebeurtenissen uit de Lord Buddha zijn leven , het paradijs voor de verdienstigen en ten derde de Hel voor de zondaars .

Na de vredelievende taferelen van de eerste twee delen , schrik je toch wel even terug bij het betreden van de Hel . De tekst "Welcome to Hell" staat trouwens letterlijk boven de inkom in het Thai . Centraal in de tuin staan twee gigantische Preta beelden Nai Ngean en Nang Thong . Deze cymboliseren de hongerige geesten uit de Thaise folklore . Daarrond staan 21 getijsterde zielen , elk met het hoofd van een dier . Elk dier vertegenwoordigd een bepaalde zonde . Zo heb je bijvoorbeeld een corrupt varken , een ondankbare tijger en een jaloers konijn . De volgende fase in Hel zijn de lijfstraffen . Zondaars worden op gepaste wijze gestraft . Levend in het hellevuur gesmeten , onthoofd , verscheurd worden door de helhonden of je ingewanden uitgepikt door vogels . Maar het kan nog erger ... Doodgeknuppeld , doorboord of in twee gezaagd worden bijvoorbeeld . Op het einde van de helletuin wacht de verlossing : Er ligt namelijk een cache . Dit is tevens de enige cache in heel Bang Saen .

Na het aanschouwen van deze helse taferelen kan je even gaan bekomen bij de grote vijver en er de gigantische Meervallen en schildpadden voederen .

Na mijn bezoek aan Wat Sen Suk besluit ik om net zoals gisteren , even een duik te nemen in het verkoelende water van het zwembad waarna ik weer fris verder kan .

Mijn laatste bestemming in Bang Saen is Khao Sam Muk . Deze 45 meter hoge rotsheuvel dankt zijn naam aan een tragisch liefdesverhaal waarbij een meisje , Sam Muk zich op de klippen werp doordat ze niet samen kan zijn met haar grote liefde . Een andere legende verteld het verhaal van een vissersvrouw die op de uitkijk stond tot wanneer haar man terug binnenvaarde maar deze kwam nooit terug . Tegenwoordig wordt de heuvel vooral geassocieerd met de Rhesusapen of Makaken die er wonen . De apen zijn misschien wel de grootste toeristische attractie uit de buurt . Gibraltar is er niks tegen . Honderden apen leven hier op de heuvel en zij zijn hier de baas . Mensen komen met heelder vrachten fruit om de dieren te voederen en dat leverde mij high quality amusement op . Voor de mensen die aan de voet van de heuvel wonen lijkt het wel of ze in een gevangenis leven . Alles is hermetisch afgesloten zodat de Makaken niet binnen kunnen . Mijn verkenning van de apenheuvel begint bij een kleine rotstempel . Op weg naar boven passeer ik nog twee tempels en overal kom je apen tegen . Boven gekomen , neem ik even de tijd om te bekomen van mijn klim en geniet daarna van het panoramisch uitzicht op de baai van Bang Saen .

De weg naar beneden gaat al slalommend tussen de apen . Terug beneden , keer ik terug naar het hotel waar ik even rust alvorens ik me klaarmaak voor het avondeten . Aangezien er niet veel te vinden is , brengt Het avondeten me terug op de plek waar ik ben gaan ontbijten . En op het menu staat Thai fried rice met krab en gegrilde gamba's . Heerlijk en ook wel een beetje decadent om meer dan een halve kilo in mijn eentje binnen te spelen . Na het avondeten maak ik nog een klein wandelingetje en eens op de kamer val ik al snel in slaap .

Dinsdag 24 Januari : Happy birthday to my Flupke ! Vandaag is Philippe jarig en dus is het tijd om terug naar huis te gaan . Na het ontbijt worden de spullen ingepakt en de fiets geladen . Nog even langs de receptie de sleutel terug brengen en dan kunnen we vertrekken . Dit keer gaan we wel met de fiets en om klokslag 09.00 begin ik aan de terugrit . 40 Kilometer in vogelvlucht naar de Laundrybox worden er uiteindelijk 52,6 via de toeristische route . Ik probeer zoveel mogelijk de grote baan te vermijden en zoek parallelwegen op . Natuurlijk zorgt dat voor extra kilometers maar onderweg krijg je nog wat te zien en het rijdt rustiger . Hier en daar kan je niet anders dan Sukhumvit te nemen maar gelukkig was dat maar heel beperkt . Mijn traject gaat in 3 etappes : Deel 1 gaat tot in Si Racha , een stad die ik ook heel graag eens wil bezoeken in de toekomst . Deel 2 brengt me bij een benzinestation en service center waar ik uitgebreid pauzeer en waarom nu juist hier . Hier ligt een cache natuurlijk ! De cache is snel gevonden en na het loggen ga ik mezelf even bijtanken . Fried sweet potatoes om energie op te doen en cocoswater tegen de dorst . Nog 20 kilometer te gaan . Mijn laatste checkpoint ligt bij de stadsgrens van Pattaya , nog 10 kilometer en we zijn thuis . Vier uur en vijfendertig minuten na dat ik in Bang Saen vertrokken ben , rijd ik de wasserij binnen . We made it ! Mensen verklaren mij voor zot hier en er is ook wel een beetje crazyness voor nodig maar het was zalig om te doen .

Mijn conclusie van de voorbije dagen : Steek Pattaya , Naklua , Bang Sare en Jomtien in de mixer en je hebt Bang Saen . In het weekend heerst er hier een drukte van jewelste maar door de week is het hier heerlijk rustig . Het meerendeel van de toeristen dat hier komt zijn Thai die in het weekend het drukke Bangkok ontvluchten . Bang Saen is het dichtstbijzijnde strand voor alles wat te Noorden ligt . Je komt hier heel weinig Europeanen tegen , je kan je dus al voorstellen dat mensen opkijken van een Falang op een fiets . Ik voel me dan ook een beetje bekeken maar de mensen die ik onderweg tegenkom zijn geweldig , zwaaien zelfs en zeggen goeiedag . In tegenstelling tot Pattaya gaat hier nog echt alles met een glimlach .

Ik heb erg genoten van mijn drie dagen vakantie en ondanks de valse start zou ik het zo opnieuw doen . De foto's staan ook weer online en omdat het er zoveel zijn , heb ik ze opgesplitst in twee albums : Bang Saen en Heavenly Hell . En terwijl jullie van de foto's genieten , ga ik hier terug aan het werk .

Sawatdee Krab en Thank you for smiling !

 photo BangSaen25_zpslcbpeq5j.jpg

08:21 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.