06-10-16

Pattaya Vegetarian Food Festival

Thailand kent vele feestdagen en festivals . We hebben er in het verleden al een paar mogen meemaken zoals Chinees Nieuwjaar , Luang Phor Phet en Asanha Bucha en in April heeft Philippe voor het eerst Songkran beleefd . Het festival waar we het meest naar uitkijken is Loi Krathong , het Lichtfestival waarbij Tangled-gewijs duizenden lantaarns worden opgelaten . Een event voor de toekomst dus maar ondertussen kunnen we wel weer 1 naam aan het lijstje toevoegen . Afgelopen week ben ik naar het Pattaya Vegetarian Food Festival geweest .

Het Vegetarian Food Festival , ook wel Jay Festival genaamd wordt doorheen heel Thailand gevierd . Het festival is ontstaan in de jaren 1800 door een groep Chinese opera zangers op tournee door Thailand . Na hun optreden op Phuket werden ze onverwachts getroffen door een ernstige ziekte , en kwam de tour tot een abrupt einde . De leden geloofden dat ze niet genoeg respect hadden getoond voor de negen goden van het Chinese Taoïsme . Om de goden te eren en te herstellen van hun ziekte , besloten ze om zich 9 dagen lang te onthouden van onreine activiteiten en een strikt vegetarisch dieet te nuttigen .

Het Festival vindt jaarlijks plaats tijdens de negende maand van de Chinese kalender . Dit valt samen met de periode eind September - begin Oktober . Dit jaar begon het event op 30 September en loopt nog tot 10 Oktober . Het gebeuren gaat gepaard met een optocht , meditatie en veel eten . Voor de deelnemers van het festival gelden enkele strikte regels . Ten eerste : Geen vlees , vis of gevogelte natuurlijk maar ook niets van dierlijke origine zoals melkproducten en eieren . Daarnaast mag er ook geen look en ajuin in het eten verwerkt worden . De deelnemers moeten zich rein houden , witte kledij dragen en zich onthouden van sex , drugs en alcohol .

Woensdag ben ik naar Naklua gefietst om er een kijkje te gaan nemen en heb gelijk van de situatie geprofiteerd om een paar openstaande smileys op de kaart van Naklua weg te werken . Ik fiets eerst naar het verste punt en trek zo door Naklua naar de Sawangboriboon Foundation waar het festival plaats vindt . Bij de Chinese tempel aangekomen , waar tevens ook een cache ligt , merk ik al gelijk de drukte op . Ik parkeer de fiets en ga te voet op verkenning . We hebben deze plek in 2015 al eens eerder bezocht maar konden toen de cache niet vinden . Vandaag was het Muggle gehalte wel heel groot en had niet verwacht deze te kunnen loggen maar geduld is een mooie zaak . Ik zag de cache al vrij snel zitten maar een stel Thaise vrouwen zaten er boven op . Dan maar eerst een rondje maken over het terrein . Er was net een dienst bezig in de tempel dus daar kon ik niet binnen aangezien ik niet in t wit gekleed was maar er was genoeg te zien van buitenaf . Na mijn rondje zie ik mijn kans om de cache te pakken . Ik neem hem mee een eindje verderop om hem in alle rust te loggen maar terug bij de cacheplek , zit de plek alweer vol Muggles . Ik heb alle tijd en dus neem de cache even mee tijdens mijn wandeling door de buurt . De straatjes rond de tempel staan vol met eetkraampjes en allemaal vegetarisch wel te verstaan . Naast rijst en noodles , groenten en fruit , vind je hier allerhande soja en tofuprodukten terug . Als je bij ons vegetarisch eet , komt het vaak voor dat je een smaakloze maaltijd voorgeschoteld krijgt maar daar hebben de Thai wat op gevonden . Heerlijke vleesvervangers op basis van paddestoelen en natuurlijk met de nodige verse kruiden en een flinke portie sojasaus . Het is niet omdat er geen vlees in zit dat je moet inleveren aan smaak . Zo veel eten , Utan zou zeggen "Food so much !" En natuurlijk dat ik het niet bij kijken alleen heb gehouden .

Aan het einde van mijn rondje keer ik terug naar de cachelocatie waar ik mijn kans afwacht om de cache terug te plaatsen . En stap vervolgens terug op de fiets en rijd door Naklua terug richting Pattaya .

Terug thuis wordt er verslag uitgebracht , logjes verstuurd en wordt er alweer aan avond eten gedacht .

Vandaag ben ik met de Bathbus naar Noth Pattaya getrokken om er mijn nieuwe fiets te gaan kopen . T is op kosten van de firma dus doe er nog maar een XL bagagerek en een stel extra snelbinders bij . Vanaf nu kan ik nog meer boodschappen doen met de fiets ...

Na de middag ben ik gelijk mijn nieuwe bike gaan uittesten en ben naar de Harley Davidson Pattaya Store op Sukhumvit gereden . Niet voor mij maar voor mijn ouders . Als echte Harleys wilden ze maar al te graag een Thaise Harley pin hebben voor bij hun collectie . De parkingbewaker lacht vriendelijke als ik met mijn fiets de parking op kom gereden . Ook binnen waren ze super vriendelijk , zouden ze nu echt denken dat ik een moto kwam kopen . Wat een teleurstelling dat ik slechts voor een paar pins kwam . Ze hebben wel heel veel merchandising dus misschien dat ze mij hier nog wel terug zien . De parkeerbewaker wuift nog even vriendelijk als ik op mijne Harley stap en weg ben ik met mijn racemachien . Wat een verschil ! Door mijn nieuw transport ben ik veel sneller en worden afstanden alleen maar kleiner . Met deze fiets zou ik zo naar Bangkok kunnen fietsen al denk ik dat ik beter de boot neem dan . Door de hevige regenval van de voorbije dagen staan heelder straten in Bangkok onder water . Gelukkig doet het bij ons niet zo lelijk al hebben we hier de voorbije nacht ook wel een flinke portie over ons heen gekregen . Verder richting kust hebben ze hier in Pattaya ook wel meer wateroverlast gehad maar alle water vloeit nu ook eenmaal naar zee .

Ik heb voor de zekerheid mijn poncho altijd bij als ik ga fietsen want een bui kan hier heel plots uit het niets opduiken . Dat ik in de toekomst hier nog veel mag rond racen met mijn nieuwe fiets en liefst zonder poncho .

Deze Zomer hebben we ongelooflijk veel reacties gekregen op al onze eet ervaringen en dus gaan we proberen jullie opnieuw te verleiden met al dat lekkers . Het is waarschijnlijk niet allemaal even fijn voor de lijn maar dat fiets ik er wel terug af . De foto's van mijn bezoekje aan Naklua en het eetfestijn staan ook weer online .

 photo naklua04_zpszkmbdrfc.jpg

18:40 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, Geocaching, Uit en Thuis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.