22-07-16

Asanha Bucha In Phichit

Twee jaar geleden , Juli 2014 , waren we met Asanha Bucha in Bangkok . Dit jaar hebben we deze dag samen met de familie in Phichit doorgebracht .

Asanha Bucha Day ook wel Asalha Puja of Dhamma Day valt jaarlijks met de volle maan van de achtste maanmaand van de hindoe kalender , Asadha . Dit jaar viel dat op 19 Juli . Het is één van de 4 belangrijke Buddhistische feestdagen . Op deze dag wordt door de Theravada-Buddhisten de eerste predeking van de Buddha en de oprichting van de eerste kloosterorde herdacht . Op Asanha worden giften gegeven aan de tempels en worden er speciale gebedsdiensten gehouden . Soms worden er ook speciale festivals georganiseerd . Asanha Bucha Day is tevens het begin van de de jaarlijkse drie maanden durende periode van afzondering van de monikken .

Asanha Bucha is een nationale feestdag en daardoor zijn alle openbare instellingen , scholen en fabrieken gesloten . Het is een tijd dat vele mensen terugkeren naar hun thuis en familie en zo zijn ook wij naar Utans thuis teruggekeerd . Maandag 18 Juli hebben we alle lopende was afgewerkt en om 17.00 hebben we de shop gesloten en zijn met de bus naar Bangkok vertrokken . Na 2,5 uur bussen komen we aan in Bangkok West Busstation waar we worden opgepikt door Utans zus en haar echtgenoot en rijden samen naar Phichit . We stoppen onderweg om wat te eten en iets na middernacht komen we aan bij Utans ouders . Nog even Emmy goeiedag zeggen en wat drinken en om 01.00 is het toch echt wel bedtijd .

Dinsdag 19 Juli , 05.30 : Zoals steeds lig ik al weer een tijdje wakker , bovendien heb ik ook nog eens last van mijn allergie en ligt de medicatie nog thuis in Pattaya en dus besluit ik maar om op te staan . Ik behelp mezelf met een snuif tandpasta in de neus . De menthol in de tandpasta geeft een warm gevoel en zet mijn neus terug open . Ik ga wat buiten op het terras zitten en ben blijkbaar niet de enige die al wakker is . Iedereen is al druk in de weer , alleen Philippe en Utan slapen nog . Terwijl de Doornroosjes van Phichit hun schoonheidsslaapje houden , ga ik met Emmy en haar ouders even naar de tempel een beetje verder op .

Wanneer we terug zijn van de tempel zijn onze schone slaapsters wakker en niet veel later trekken we er samen met Emmy en haar ouders , Heu en nog een neefje op uit . Onze bestemming : Thanakorn Waterpark . Het is een eindje rijden maar dat is met alles hier . De dichtstbijzijnde 7eleven is ook 10 kilometer rijden . De voormiddag brengen we door in en rond het water . Heerlijk relaxen , t is eens wat anders dan altijd maar in de laundry werken . Na het zwemmen gaan we samen maar de Big C , noem het maar de Carrefour van Thailand . Wanneer we bij de Big C aankomen , merkt mijn GPS een verdacht object op ! Een cache op nog geen 20 meter . De caches zijn hier dun bezaaid dus kon ik deze kans onmogelijk voorbij laten gaan . Dus terwijl de papa van Emmy de auto parkeert , ga ik mijn cache loggen . Dju , geen pen bij . Dan maar een selfie van op de cachelocatie en hopen dat de legger het er mee doet . Één cache rijker en een nieuwe provincie gelogd , op naar de Big C . Emmy in het karretje , de jongens er achter en racen maar . In een minimum van tijd hebben we al onze boodschappen samen en begeven ons naar de kassa . Sir , you hab membercard ? Hahaha yes , me hab ! Met al onze aankopen in Pattaya had Utan een kaart aangevraagd en dus zijn we nu kei fier op onze Big C pas .

Na de boodschappen gaan we terug naar huis en beginnen met de voorbereidingen voor het eten . Het vuur wordt aangemaakt voor de boullion , de kids helpen scampi's pellen , ik krijg het kapmes tot mijn beschikking voor vlees , kip en groenten te versnijden . En Philippe zag dat het goed was . Na het eten , is het tijd voor een beetje ontspanning en niet veel later is het bedtijd . Hopend op een betere nacht , welterusten .

Woensdag , goed geslapen maar alweer om 06.00 wakker . Vandaag waren ook P en Ut vroeger wakker . Na het ontbijt trekken we naar de rijstvelden en 's middag neemt Heu zijn vader ons mee naar een tempel een eindje verder op . We hebben al heel wat tempels gezien in Thailand maar deze is totaal anders . Het Buddhabeeld is geen klassieke Buddha maar een menselijke weergave . We tonen ons respect voor de Buddha en krijgen een les meditatie .

Terug bij Ut , zijn ook Emmy en haar ouders terug en beginnen we de auto in te laden . We krijgen nog allerlei verse groenten en fruit recht van het veld mee en omstreeks 17.30 nemen we afscheid van iedereen en beginnen aan de terugreis . Emmy en Heu lopen al zwaaiend achter de auto ... Bye bye ! En we zijn vertrokken . De ouders van Emmy brengen ons naar Pattaya en dus moeten we niet met de bus . Dat scheelt een uur in reistijd en tegen 23.30 zijn we terug thuis . Nog even douchen en gelijk ons bed in .

Onze tijd in Phichit was fantastisch en we hebben weer een hoop herinneringen meegekregen voor de toekomst . De foto's van onze tijd in Phichit staan ook weer online .

 photo Pcht18_zpsa2mc1ukq.jpg

07:35 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, Uit en Thuis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.