22-04-16

Happy Songkran

Hier volgt het verhaal achter mijn laatste Thailand reis : Het begon allemaal op 24 Januari 2016 toen Dieter vroeg wat ik wilde voor mijn verjaardag . Het antwoord was toen “de laundry” …

Terwijl Dieter hier thuis de boel draaiende hield , ben ik een week naar Thailand getrokken om het één en ander te regelen . Ondanks de enorm positieve reacties op onze Thailand avonturen , krijg je toch vele vragen over het waarom . Zijn jullie dan echt zo ongelukkig in België of is Thailand echt het paradijs ? Nee ! Misschien in de reisbrochures of op TV maar het echte Thaise leven kent even goed ups en downs , zoals die er waarschijnlijk overal zijn . Thailand is zeker niet het Beloofde Land maar het is echter een totaal andere manier van leven , één die zoveel beter aansluit bij datgene wat wij zoeken . Het antwoord op de vraag “waarom” gaat veel verder .

Ik ben ondertussen 54 jaar en waar sta ik ergens met m’n leven ? Ben ik gelukkig ? Heb ik bereikt wat ik wil bereiken ? Ik kan misschien de zoveelste auto kopen of wat dan ook om aan iedereen te laten zien hoe goed IK het wel heb , maar dat soort geluk interesseerde me niet langer . Respect voor diegene die hun geluk hier wel in vinden maar voor mij gaf dit geen voldoening en zocht ik naar een diepere betekenis van geluk .

De liefde voor Thailand het ik meer dan 25 jaar geleden leren kennen maar toen ik Dieter leerde kennen heb ik dit een tijd lang aan de kant geschoven omdat hij niet klaar was voor zo’n verre reizen . Uiteindelijk heb ik hem toch kunnen overtuigen en was het ook bij hem liefde op het eerste gezicht . We gaan nu al meer dan 6 jaar elke Winter naar Thailand op vakantie . We leren steeds meer het echte Thaise leven kennen en dat is toch iets anders . Op vakantie gaan is leuk maar wij willen meer …

Door onze verschillende contacten daar , zijn we terecht gekomen bij een Thaise “laundry lady” die naar Amerika vertrekt . Tijdens de afgelopen wintervakantie zijn we een kijkje gaan nemen in haar laundry en de eerste indruk was meteen wooow ! Maar uiteraard zijn er massa’s struikelblokken en dan hebben we het niet over de taal . Laat ons beginnen met het Thaise visum . Voor mij als 50+ geen probleem om permanent in Thailand te verblijven maar voor Dieter zijn er problemen en is er op korte termijn geen oplossing . Tweede struikelblok was dat je als buitenlander geen eigen zaak kan opstarten zonder partnership met een Thaise vennoot . En daar komt Utan in het verhaal .

Utan is iemand die we reeds 4 jaar kennen en goed kunnen inschatten wat je van hem mag verwachten . Utan komt uit een moeilijke omgeving maar wil echt slagen in het leven . Hij was onmiddellijk wild enthousiast over het idee en de beslissing werd genomen ! Zonder hulp was dit voor hem onmogelijk . Het geeft een ongelooflijk goed gevoel om hem die kans te gunnen en samen dromen te realiseren . Ik krijg tranen van geluk in m’n ogen als ik zie met welke passie hij aan de slag gaat om “onze” laundry tot een succes te maken . En dat was het geluk waar ik naar op zoek was . Iemand anders een beter leven geven en hem gelukkig zien , daar draaide het allemaal om bij mij . Om het even op zijn Thais te zeggen “You happy , Me happy”.

En zo hebben we nu dus niet enkel een appartement maar ook een eigen zaak in Pattaya . De laundry is gelegen op de benedenverdieping van het zelfde complex als ons appartement . Heel makkelijk als je ’s avonds moe van t werk naar huis moet . Je moet enkel de trap op naar de eerste verdieping .

In Januari werden de eerste afspraken gemaakt en in Maart zou de afhandeling gebeuren . Door de aanslagen in Brussel is het iets anders gelopen en zo ben ik 13 April naar Thailand gevlogen om alles af te handelen . Dieter kon niet mee omwille van z’n werk en 2 tickets kopen voor een weekje was behoorlijk duur . Geluk bij een ongeluk kon ik nu meegenieten van hét feest in Thailand : Songkran .

Songkarn is het traditionele Thaise Nieuwjaar . Songkarn duurt meerdere dagen en in deze periode gaan de bewoners uit de grote steden terug naar hun geboorteplaats om er samen met hun familie het feest te beleven en de ouderen te eren . Met de handpalmen tegen elkaar gieten de jongeren geparfumeerd water over de handen van de ouderen . Met deze symbolische daad worden al de slechte gebeurtenissen van het voorbije jaar weggespoeld . De ouderen zegenen op hun beurt de jongere generatie en wensen hen een goede gezondheid , een lang leven en welvaart .

Het moderne Songkran wordt ook wel "het feest van het water" genoemd . Gedurende drie dagen mag iedereen elkaar nat gooien met water om elkaar een voorspoedig jaar te wensen . Langs de weg staan hele families met emmers water , tuinslangen en waterpistolen klaar om voorbijgangers nat te gooien of te spuiten . Zelfs de brandweer haalt het zwaar geschut boven voor deze gelegenheid . Niemand ontsnapt aan de grootste waterfeest van het land . In Pattaya komen tienduizenden mensen samen om Songkran te vieren en ik was er daar één van .

Ik ben heel blij met een echtgenoot als Dieter . Hij ziet hoe gelukkig ik ben en gunt me dat ook ten volle . Er komt een dag dat we samen van dat geluk zullen genieten in Thailand en in afwachting daarvan gaan we nu meermaals per jaar over en weer naar onze tweede thuis .

 photo Songkran_zpsdhltfejt.jpg

21:25 Gepost door Philippe en Dieter xxx in Asia, P Spot, Uit en Thuis | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

waw Philippe, hier word ik stil - maar ook warm - van ! de essentie van het leven zit inderdaad niet in bezit ... na méér dan 10 jaar alleen door't leven te gaan; weet ik méér dan goed wat dit betekent !!

Gepost door: maria polfliet | 25-04-16

De commentaren zijn gesloten.